Anul asta ar fi anul 3 de la plantarea primilor puieti de nuc la Varnitza. Asa cum ma asteptam au aparut deja si primele nuci, foarte putine cred ca 4 sau 5 nuci au facut cate o nuca, iar unul singur a facut 3 nuci.
|
Nuci, anul 3 toamna 2015 la Varnitza |
|
|
Tot nuci anul 3 de la plantare(plantati in primavara 2012). Primul an se considera pierdut pentru pietii plantati primavara. |
|
|
|
|
Nuci anul 2 de la plantare (din toamna 2013) |
|
Nu toti nucii plantati s-au dezvoltat la fel. Probabil din cauza solului sunt mari diferente de crestere intre ei. Dar unii au inceput mai slab si apoi au recuperat, asa ca ramane de vazut in timp cum vor evolua.
|
Nuci la Varnitza, toamna 2015 |
|
S-a cosit manual, si pe cat posibil iarba , tufisuri , mure, sau ce a mai fost, am adunat-o langa pomi, formand practic un strat de mulch in jucrul nucilor. Aceste resturi vegetale vor putrezi in timpul iernii , si in final se vor transforma in ingrasamant(cea mai ieftina varianta).
Foarte frumos au inceput deja da rodeasca.de unde pot sa cumpar si eu nuci sa obtin puieti singur
RăspundețiȘtergereIncercati la statiunea de cercetare pomicola Geoagiu. ei au seminte certificate. sau daca e complicat, pur si simplu de la un vecin care are un nuc mare si fain, sanatos, care face nuci mari, alegeti cele mai mari. in cel mai rau caz chiar din piata nuci intregi cat mai mari si sanatoase(fara viermi, si fara miez innegrit. Succese:)
ȘtergereLa Multi Ani! Un an 2016 exact asa cum ti-l doresti!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, si la fel! Si daca tot suntem pe blogul cu livada de nuci, si cel cu gradina de legume, www.dingradinaluiardei.ro, sa ploua exact cand trebuie si cat trebuie in 2016, ca in rest le facem noi pe toate :)
RăspundețiȘtergereMult succes! Acum studiez detaliile pentru plantarea unei livezi de nuci si sper ca o voi planta cat mai curand. Am citit recomandarile dumneavoastra si ale altor pomicultori despre gardul din gladita. Pana acum din nucii plantati nu a furat nimeni, aceasta fiind principala mea temere referitoare la viitoarea livada? Eu am gandeam sa incep cu gardul si abia apoi sa plantez nucii.
RăspundețiȘtergereS-au furat cativa la inceput dar putini cam 10.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAu crezut ca sunt altoiti asa am patit si eu .. sau din curiozitate . La mine pierderea e de 20 de buc ( animale si furt ) . Acum am raspindit adevarul , ca nu sunt altoiti , soi autohton . Multumesc pt ideea de gard dar eu o sa fac o combinatie intre paulownia si gladita . In toamna asta am plantat nuci Susita si nu am stiut cum sa rezolv problema gardului si irigarea . Acum multimita dumneavoastra am rezolvat partea cu cardul iar partea cu irigarea se rezolva prin folosirea de bidoane de plastic 5 l ( li se taie fundul , se inlatura capacul si apoi se introduce cu gura in pamant iar din 5 l de apa ar trebui sa ajunga 2 zile teoretic ).
RăspundețiȘtergereAți certificat Bio plantația? Cum se face ?
RăspundețiȘtergeretrebuie mai intai sa luati legatura cu o firma de certificari bio, se gaseste lista pe net. eu am intrebat la timisoara si apoi la cluj la ecoinspect. am ramas pana la urma cu ecoinspect. cei de la timisoara mi-au spus ca se ocupa mai mult de "italieni" :). cam asta e. sunati la mai multe si alegeti una. cei de la ecoinspect sunt ok asta pot sa spun.
ȘtergereBuna,te rog sa-mi spui ce dimensiuni au aparatorile pentru iepuri.Eu am facut gard la livada,dar am gasit gropi sapate pe sub el.Nu e ros niciun pom deocamdata,dar ma gandesc sa pun ceva de protectie.Am gasit ceva pe net ca ar fi buna ,plasa de fibra pt.tencuieli.cam ce inaltime ai facut la tine?multumesc si numai bine,sa fie un an bun!
RăspundețiȘtergerecand le-am pus noi erau verzi nucii, si le-am pus pana la frunze(crengi)-cat e trunchiul. pt ca frunzele nu le plac :) dar eu nu sunt sigura dc au fost iepuri, n-am vazut nici un iepure prin zona. la noi cred ca au ros caprioare . 100% sigur nu stiu
ȘtergereAnamaria, ma bucur ca am dat de blogul vostru. Si pe mine ma tenteaza infiintarea unei livezi de nuci/aluni, insa deocamdata aud in jurul meu numai comentarii negative gen (furt de pomi, furt de recolta, cum va fi piata de desfacere la momentul cand va deveni livada productiva, etc...). Voi ce suprafata aveti plantata si unde? Locuiti in zona unde e livada? V-ati gandit la procesare? Ar fi o gramada de intrebat. Dar cu toate astea, pe langa atatea si atatea intrebari, timpul trece si pomii cresc.
RăspundețiȘtergerepai, comentarii e cel mai usor sa faci. si atatea intrebari nu mi-am pus, ca poate nici nu ma apucam. despre piata de desfacere nu-mi fac probleme, in primul rand mai e pana sa am nuci serioase de vanzare, in al doilea rand, toata viata am lucrat in vanzari, si am vandut case de vacanta si mobila si amenajari si etc, ce am vazut in tot acest timp e: orice se poate vinde, depinde in cat timp, unele lucruri se vand instant,altele poate intr-un an sau 2. nu-mi fac probleme de vanzare. nucile sunt mancare, si mancarea se vinde cel mai usor, pana la urma e strict necesara nu?. si in rest cu livada de nuci nu te baza sa traiesti numai din ea cel putin in primii ani, asa elimini o gramada de stres. se poate face livada de nuci pe langa alta ocupatie, nu trebuie sa locuiesti acolo, o data /saptamana cred ca e suficient daca te ocupi de ea, depinde si de marime, sigur. eu o privesc si ca pe o investitie si ca un hobby si la "pensie" vom vedea si rezultatele :). oricum daca crezi ca ti-ar place, apuca-te.
ȘtergereAnamaria, merci mult de raspuns. Oricum e valabila constatarea ca, cu prea multa analiza nu te apuci de nimic. Mi-ar placea, mai ales ca as pune la lucru pamantul de la tara al parintilor. Si vreau sa vad chestia asta ca o sursa de finantare a vietii de pensionar sau a copiilor si nepotilor mei. Sunt curioasa ce suprafata plantata aveti? Ati plantat altoi? Si de care? Multumesc inca o data de incurajari.
RăspundețiȘtergereAvem cam 8,5 ha cumparati din care plantati 6,7.
ȘtergereNu am luat altoiti ci selectionati Sibisel 44 si Germisara de la scdp geoagiu
Pt irigare am mai gasit o solutie ..... se foloseste un bidon de 5 litri sau mai mare si in capul acestuia se pune alt bidon cu fundul taiat .. apoi se baga ambele in pamant la 20-30 cm de nuc cred ( nu sunt sigur pe distanta o sa fac ma multe incercari pt ca au folosit aceasta metoda la rosii .. si as vrea sa vad daca putemm sa o adaptam la ce ne intereseaza pe noi ) ... iar pamantul trebuie sa acopere si bidonul nr 2 asa in cit sa nu il miste vintul de la locul lui dar sa ramana o parte afara asa in cit sa poata soarele sa il incazeasca. Se pune apa in primul bidon prin desfacerea capacului dupa care se pune la loc capacul .. soarele va incalzi apa din interior pina va incepe sa se evapore iar cind ajunge pe peretele bidonul nr 2 se condeseaza si va curge printre cele doua bidone in pamant catre nuc cu eliberare treptata . As vrea sa fac test cu un bidon de 15l si unu de 5 litri pe care il tai ( ulterior as vrea sa maresc bidonul nr 1 la 50 de l ) ... sa vad in cit timp se termina apa . Aceasta metoda , daca va merge , ar fi foarte utila pt ca nu am apa curenta , nici puturi , nici sistem de irigare si mai mult de 2 t in 6-8 ore nu pot colecta si transporta cu utilajele mele rudimentare ( 2 remorci , 2 atv-uri , un tacotar de iarba dupa atv + burghiu pe benzina de 300) . Daca va merge aceasta metoda va fi utila pt ca timp de citeva zile poate o sapt la bidonul de 50 l va alimenta puietul de nuc , in ultima varianata as putea merge in wk sa alimentez cu apa ceea ce ar fi ideal .Dezavantajele pe care le vad sunt costurile pt achizitia de bidoane ( 15 l pina la 50 de l ) , munca care se face pt a le pozitiona la locul lor si munca pe care o depui sa cari apa ... plantatia mea e in zona de deal si nu peste tot locul e drept plus ca e impartita in mai multe locatii nu am toata suprafata compacta si nici sursa de apa la fiecare locatie . Ca avantaje linga ce am enumerat mai sus ar mai fi costul mai mic decit un sistem de irigatie ( bazine , furtune de picurare prin pamant sa nu se fure , pompe etc ) .
RăspundețiȘtergerehttp://gradinasicamaramea.blogspot.ro/2013/07/sistem-de-irigare-cu-sticle-pet.html
RăspundețiȘtergerehttp://www.gazetadeagricultura.info/plante/legume/442-rosii/11338-solutie-practica-de-udare-a-rosiilor-din-gradina.html
RăspundețiȘtergeredoua exemple dar in cazul nostru sa folosim bidoane mai mari .. astept sugestii
RăspundețiȘtergerehttp://agrointel.ro/7165/o-noua-utilizare-pentru-pet-uri-irigatiile-ultraeficiente/
RăspundețiȘtergereStefan.
RăspundețiȘtergereM am bucurat citind pe blogul d-voastra despre livada de nuci. Ma incatat si pasiunea de care dati dovada in aceasta munca.
Nu am experienta in dommeniu plantarii de nucii dar as putea sa dau un sfat celor care se vor avanta in aceasta aventura.
- Pe langa copaceii de nuci cumparati si plantati, semanatii in acelasi perimetru cat mai multi nuci din nuca selectionata personal.
In prima faza cand copacii sunt micuti nu trebuie sa se respecte acel spatiu specific.
In acest fel nucii semanati personal for fi folosit ca si back up in cazul pierderilor de orice fel.
Spor la nuci!
Au trecut cu bine de iarna nucii?
RăspundețiȘtergereDa. au trecut cu bine, deja au frunze majoritatea. A fost o iarna usoara, nu au fost probleme.
ȘtergereBuna ziua Ciprian ma numesc am infiintat o mica livad in Bistrita Nasaud sau plantat nuci in urma cu 2 ani dar nu se dezvolta majoritatea stagneaza primavara fac frunze dar nu se dezvolta ramurile adevarat am avut si ghinionul sa cumpar puieti de la pepiniera din Botosani si nefiind in tara se pare ca doamna Bigu mia trimis "ce a avut mai frumos " resturi dar as vrea sa le mai dau o oportunitata puietilor misa spus ca fiind in vecinatatea paduri sar putea PH din sol sa fie prea mare as vrea sa stiu daca exista un produs care poate fi administrat pt a coborâ nivelul PH multumesc
RăspundețiȘtergereBuna ,in 2015 si eu am cumparat nuci de la Botosani.Nu stiu ce fac dansii,dar nucii aveau radacinile putrede.Am sunat sa-i spun si mi-a spus ca asa au nucii radacinile.In toamna 2018 am cumparat de la pepiniera Cornesti,ca sa completez,ca s-au uscat unii nuci.Mi s-a spus ca nucul trebuie sectionat primavara,sa curga iodul ca sa poata sa creasca.Urmeaza sa sun in primavara ca sa imi spuna exact cum sa fac.Ana Maria nu a mai publicat nimic in ultimii ani.Ce face livada de nuci,cum mai arata?Numai bine!
Ștergere