Le-am pus in apa calduta 24 de ore.
Nuci pecan la germinat |
Am crezut ca nu vor mai germina, am si uitat de ele, dar, surpriza : prima nuca a incoltit.
Nuca pecan incoltita |
Pui de nuc pecan |
In concluzie, nu stiu daca acesti puieti chiar vor produce nuci pecan in Romania, dar vom vedea.
E un mic experiment simplu si ieftin pe care il puteti incerca si voi.
Si o veste buna pentru cei ce au urmarit blogul de la inceput, la Varnitza au aparut deja primele nuci. :). Nu am inca poze, ca nu am avut aparat foto la ultimele 2 ,,ture", dar promit si poze cat mai curand.
Cati ani au pomii ce au facut nuci?
RăspundețiȘtergeredin 2012 sunt plantati in livada
Ștergerela plantare cred ca au avut 2 ani
cum se comporta in prezent?
Ștergeresunt curios - am si eu vreo 15 germinati , rasariti si plantati la ghiveci cam de o luna.
Recomandati plantarea afara de anul acesta sau mai bine ii tin un an la ghiveci? multumesc frumos si numai bine
Am citit undeva ca fructifică dupa 8-10 ani daca nu sunt altoiti. Si 5-6 ani daca sunt altoiti. Si este bine sa nu-i transplantatati deoarece dezvolta un sistem radicular profund di puternic. Si cresc foarte mari 20-40 m inaltime si 10-12 m lățime.
ȘtergereA-ti depus actele la Apia, a fost nevoie sa schimbati destinatia terenului plantat cu nuci din arabil in livada pentru subventie?
RăspundețiȘtergeresa schimb unde? in cf nu. doar la registrul agricol
RăspundețiȘtergerePe mine m-au pus cei de la apia deoarece in titlu de proprietate categoria de folosinta a terenului este arabil sa-l transform in livada pentru a putea primi subventie.
RăspundețiȘtergerede spus mi-au spus si mie ,,sa le spun celor de la primarie sa-si schimbe in registrul agricol categoria de folosinta. dar cei de la primarie sigur nu schimba nimica daca nu e si inregistrat in cf.
RăspundețiȘtergeredin cate am inteles e simplu , se merge la notar si dai o declaratie cum ca ai schimbat categoria de folosinta teren? cam asa am inteles.
Am intabulat prima data terenul apoi se face o noua documentatie de catre topograf compusa din autorizatia de plantare de la dir. agricola, adeverinta de la primarie ca se schimba categoria, si daocumentatia topo toate se depun la ocpi unde se noteaza in cf categoria livada cost 50 e/ha toate plus 240 ocpi si aproape 2 luni daca ai nevoie doar de actele topografului. Vineri sper sa am cf final sa-l duc la apia si voi avea 4 zile penalizare cu 1% pe zi din totalul subventiilor. O zi buna
RăspundețiȘtergerePai aiurea daca e asa, dar ma gandesc pt la anul sa schimb, acum am scapat fara.
RăspundețiȘtergere50 eur/ ha ce e? topograful? si cei 240 de lei sunt tot pe ha?
50 e/ ha intabularea la topograf, 240 taxe ocpi pe doua lucrari. Ai grija daca ai cerut subventie pt livada, se fac verificari, la mine dupa o saptamana de la depunerea cererii la apia a venit inspectia de la apia pe teren pentru ca terenul era arabil si nu era livada a trebuit completata anexa 17 si m-am angajat in scris sa schimb in livada altfel m-au anuntat ca nu ma baga la plata.
RăspundețiȘtergereok multumesc. mie mi-a spus doar sa spun la primarie sa schimbe la anul in registrul agricol.
Ștergerenu am cerut nici o subventie pe livada, poate de-aia. doar ajutorul pt perioada de conversie la eco.
Bună ziua,
RăspundețiȘtergerefoarte utilă informaţia dlui Secoşan referitoare la necesitatea schimbării destinaţiei terenului din arabil în livadă pentru a beneficia de subvenţie.
În toamnă intenţionez să plantez nuci pe o suprafaţa de 1,16 ha şi informaţiile de pe acest blog îmi sunt utile.
Dna Suciu, care sunt cerinţele/actele necesare pentru ajutorul de conversie la eco?
Vă mulţumesc,
Adelin!
trebuie sa faceti un contract cu o firma de certificari eco. sunt mai multe firme, se poate vorbi cu cateva dintre ele. eu am contract cu ecoinspect, o firma din cluj, care e ok dupa parerea mea.
Ștergeresubventia eco e intr-adevar mai mare decat cea normala, dar trebuie sa astepti 3 ani pana la ea timp in care se ia doar ajutorul pt conversia eco, si platesti si o taxa anuala de inspectie(ex anul trecut din cca 2000 lei ajutor/ 8 ha in conversie am platit cca 900 lei taxa de inspectie). la 1,16 ha nu cred ca va fi f mare diferenta de subventie conventional/eco, din cauza taxei de inspectie anuala. si e si multa bataie de cap la eco, o gramada de hartii an de an parca mai multe, in plus sunt restrictii, care daca esti intr-adevar eco nu te deranjeaza, dar altfel te deranjeaza, de ex nu poti sa ierbicidezi, nu poti sa pui ingrasaminte chimice etc.
cel mai bine ar fi sa va ganditi daca intr-adevar ati face livada eco chiar si fara certificare, si daca da, mergeti la apia si intrebati cat e ajutorul pt perioada de conversie, se mai da un ajutor in plus daca aveti certificat de producator, intrebati se chiama de minimis, si cat e subventia pt livezi conventionale, la suprefata dvs.
apoi vb cu orice firma de certificare sa va dea o oferta pt inspectia anuala, si asa va faceti un calcul si luati o decizie
subventiile sunt bune mai ales pt noi cei cu nucii, care avem doar cheltuieli in primii 6-7ani de la infiintare
succese!
Atunci o să înfiinţez o livadă convenţională şi o să seamăn lucernă, pe care o s-o vând. Sunt de părere că lucerna şi trifoiul fac mult bine solului şi pomilor, decât minorul dezavantaj de a necesita o mica cantitate de apă în plus. De fapt e posibil ca situaţia sa fie exact inversă: prin umbra pe care o fac solului, prin reţinerea apei de ploaie şi prin îmbogaţirea solului cu azot, dar si prin adăpostul oferit insectelor si microvieţuitoarelor vor crea un ecosistem natural şi durabil.
RăspundețiȘtergereCe părere aveţi?
Cu stimă,
Adelin!
e o idee buna asta cu lucerna.
ȘtergereNu se recomanda sa semanati lucerna, daca deja ati plantat nucii. Studiati termenul de "alelopatie".
ȘtergereSpor !
nu era mai bine sa faceti scarificare in loc de aratura ? sunt in situatie similara si nu stiu ce sa fac intre randurile de nuci - aratura sau scarificare.
RăspundețiȘtergerevad ca se recomanda tot mai mult scarificarea, ptr ca merge mai adanc si nu scoate apa din sol
Faceti scarificare, da e mai bine, eu n-am gasit scarificator dispus sa vina ci doar tractor cu plug, de-asta am arat.
ȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereCum s-a descurcat nuca pecan?
Multumesc
cum se comporta in prezent?
RăspundețiȘtergeresunt curios - am si eu vreo 15 germinati , rasariti si plantati la ghiveci cam de o luna.
Recomandati plantarea afara de anul acesta sau mai bine ii tin un an la ghiveci? multumesc frumos si numai bine
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereAm un nuc Pecan,plantat in gradina,la tara,unde temperaturile pe perioada iernii,sunt destul de scazute,s-a aclimatizat foarte bine,are 10 ani,dar,inca n-a fructificat.Primii ani ,l-am protejat iarna cu folie.Dupa cate stiu,e autopolenizator,de ce oare n-a fructificat?
RăspundețiȘtergereTrebuia altoit la vârsta de 2-3 ani, altfel nu fructifică decât după 10 ani.
ȘtergereAltoit ? Pai de unde altoi?
ȘtergereEu am un nuc pecan adus din Cipru si cred ca este altoit si are 2- 3 ani.
RăspundețiȘtergere