- poate intra pana langa pomi fara sa taseze prea mult pamantul
- are consum mic
- il poate conduce si o femeie daca trebuie(adica eu)
Dezavantajele sunt:
- viteza de lucru destul de mica
- pe penti e posibil sa se rastoarne, deja ne gandim sa-i punem roti duble pe spate
Unii s-ar putea sa prefere un tractor roamnesc U445 pentru livada. Sau un tractor mai mare, asta e ideea. Depinde si de suprafata livezii. La 7-8 ha cat sunt in prezent sper sa fie sufficient cel de 22 de cai. Primele lucrari, arat si discuit, daca pamantul nu a mai fost lucrat demult, oricum trebuiesc facute cu un tractor mare.
Primul test la cosit balarii,in curte la Dorgos, tractorasul merge bine, desi cam incet, cam 1,5 km/h. Ar putea merge cu pana la 5 km/h daca iarba si tufisurile n-ar fi atat de mari. Tocatoarea am luat-o de la firma Gradina Viitorului, tractorasul l-am luat second hand de pe piata ,,gri,,.Avem contract totusi :).Inca nu am poze de la livada, revin cu poze saptamana viitoare.
Tractorasul va fi folosit la
-arat toamna pe randurile de pomi(deocamdata am platit pe altii sa are)
-intrat cu freza de pamant pe radurile de pomi de 1-2 ori pe an, cu scopul de a distruge buruienile, si a incorpora masa vegetala in sol.
-cosit/tocat vegetatie intre randurile de pomi
-carat gunoi la pomi
-carat gunoi lichid cu bidon 1000 lt(inca nu am facut dar e in plan niste gunoi lichid din guano sau gunoi de gaina)
-carat pomi la plantat
Problema e ca deocamdata la Varnitza aratura pe randurile de pomi s-a facut cu tractor mare, peste care nu se poate intra cu tractorasul Yanmar la cosit, etc. Asa ca, in primavara trebuie obligatoriu sa chemam tot un tractor mare sa discuiasca.
Poza din primavara 2013.In toamna 2013 s-a mai arat odata pe randurile de pomi, din pacate mai mult pe langa aratura veche decat peste (nici tractorul U650 nu a putut ara pe langa pomi , au mai ramas si niste damburi de la pamantul ce nu l-am pus inapoi in gropi- cel lutos de la adancime).Sper in primavara dupa discuit sa se niveleze cat de cat acceptabil solul pe randurile de nuci.
August 2014, intre randurile de pomi cosit cu tractor, pe randuri cu motocoasa , peste aratura.Nu arata prea artistic, dar sper ca va arata, la anul:)
Crezi ca ar fi fost mai rentabil sa fi luat un tractor mai mare de la inceput, cu care sa poti face toate lucrarile si sa nu ai nevoie sa platesti pe altii? Care au fosst mai exact sumele pana acum pe care le-ai dat la altii pe lucrari pe care le-ati fi putut face voi? Cat costa un tractor bunicel care ar face fata la suprafata voastra?
RăspundețiȘtergeretractorasul e ok la 8 ha face fata, chiar daca dureaza mai mult lucrarile, tot e ok.
Ștergereok, dar ai scris ca nu ai putut face toate lucrarile mai mari cu el, ca ar fi mai bun unul mai mare de genul U445, U650.. nu ma pricep deloc,acum invat si eu, de asta intreb ca sa imi fac socotelile.
RăspundețiȘtergereteoretic din ce costuri am auzit ca se platesc la altii ca sa vina sa iti lucreze pamantul cu tractorul, poate mai bine s-ar merita sa cumperi de la inceput un tractor mai puternic pe care il poti folosi mult timp.
da e bine sa iei unul putin mai mare gen 45 de cai. altfel trebuie un tractor mare sa faca prima aratura si apoi cu cel mic cand e mai usor.
RăspundețiȘtergeresi ca scule de atasat la tractor ce ai nevoie pt o livada?
RăspundețiȘtergeredin notitele mele reiese ca ar fi rentabil un burghiu de sapat gropi, o remorca, un brat excavator poate?, cupa si eventual o lama (pt zapada), cositoare/grebla tip banda?
pai plug , cositoare , o remorca. Astea ar fi cele mai importante. pt sapat gropi se poate si inchiria excavator nu stiu dc se justifica achizitionare utilaj.
RăspundețiȘtergeream o nelamurire cati pomi iti intra pe un hectar si cat costa un pom de exp sibisel 44 cat imi intra pe un hectar si cat mar costa
RăspundețiȘtergerenuci intra cam 110-120 ha la o distanta de plantare de 8/10 m. costa la geoagiu cca 15 lei/buc
Ștergerenucii altoiti sunt mult mai rezistenti la boli decat cei selectionati, iar durata de viata este intre 60-80 de ani altoiti pe juglans regia ,adica cum sunt altoiti 95% din estul europei, imi place ca va implicati in cultura nucului,dar va astept cu noi scrieri peste 20 de ani cand o sa mai acumulati experienta. oricum va urez succes
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereAm putea merge sa vedem livada de nuci.Suntem si noi la inceput si am avea mare nevoie de ajutor.Suntem din arad.Va multumim
Nu vindeti tractorasul.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereSunteti multumiti de tocatorul de vegetatie? Eu am infiintat o livada de aluni si am acum problema ierbii si buruienilor dintre randuri si nu ma pot hotari intre o cositoare dupa tractor sau un tocator.
Multumesc,
Bună ziua cu tocatorul reușiți sa măcinați și crengile sau nu are putere?
RăspundețiȘtergere