Do what you like, like what you do.

sâmbătă, 10 mai 2014

Despre formarea coroanei la nuc, stropiri si paulownia la marginea livezii

             Sunt mai multe metode de a forma coroana la nuci.  Din toate discutiile pe care le-am avut cu specialisti si din ceea ce am citit, au rezultat 2 idei principale:
1. Nucul nu se taie, mugurul principal e foarte puternic, ii facem doar rau daca scurtam axul principal. Trebuie lasat sa creasca liber, el va forma lastari in mod natural pe trunchi si astfel isi va forma aproape singur coroana.
2. Daca trunchiul nucului nu este scurtat la 1,2-1,3 m, el va intra foarte tarziu pe rod, pentru fiecare 10 cm in plus la inaltimea trunchiului, se adauga cate un an pana la intrarea pe rod.
              Pentru livada de la Varnita, am ales in mare metoda a 2-a de formare a coroanei, dupa recomandarea d-lui inginer de la Statiunea Pomicola Geoagiu, de unde au fost luati puietii.Totusi, pe unii pomi, care mi s-au parut mai firavi, i-am lasat sa creasca liberi.

                 Nu toti puietii cumparati au avut deja inaltimea minima de 1,2m.Ca pomisorii sa ajunga la inaltimea de 1,2-1,3 m minim sunt mai multe metode.Le-am aplicat pe toate, in functie de cum am crezut ca e mai bine pentru fiecare pom in parte.
Nuc , inainte de eliminarea lastarilor de pe trunchi
1. Daca din mugurele principal(cel din varf)a inceput sa creasca in sus trunchiul, cu frunze bine dezvoltate, am eliminat toti lastarii de pe trunchi, nucul creste astfel doar in inaltime.Se pot si ciupi varfurile lastarilor formati primavara, urmand a se elimina in luna august(am aplicat si asta la unii pomi).
Dupa eliminarea lastarilor.
2.In cazul in care mugurele principal nu porneste in vegetatie, sau pornete foarte slab, se alege un lastar mai viguros, chiar daca e situat la baza trunchiului, si se taie oblic trunchiul la cca 2 mm deasupra lastarului.
Cativa nuci plantati in gradina acasa, vor fi folositi la inlocuiri.Chiar daca trunchiul a fost taiat la cca 10 cm de sol, pana in 10 mai a ajuns deja la cca 40 cm.Spre doesebire de Varnita, aici chiar pot sa-i ud:).
             In afara de taieri, in primii ani sunt foarte importante si stropirile. Fara stropiri nu stiu daca se poate infiinta o livada de nuc, puietii sunt foarte sensibili la bacterioza si antractoza in primii ani de viata.Mi-au  murit cca 40 de puieti intr-o saptamana de vara cand am amanat stropirea dupa o ploaie mare.
Ca fungicid folosesc in prezent Champ, pentru ca contine 50% cupru, si il amestec cu un ingrasamant foliar bio Bionat.Poate sunt si alte produse mai bune, dar astea par destul de eficiente.Mai intai se pune Champ-ul in apa, si apoi solutia Bionat, altfel am observat ca nu se dizolva cuprul.
             Nu folosesc inca nici un fungicid, desi poate ar trebui, intr-un an am avut un atac destul de puternic al paianjenului rosu, anul asta au aparut omizi care mananca din frunzele de nuc(sunt niste omizi negre, pe care le  adun cu mana cand le vad).
Plicul de Champ 4 lei, ajunge la 10-20l apa, cam 2 plicuri la aprox 700 pomi la o stropire,Bionatul e 5 lei sticluta de 100 ml,ajunge pentru 15 l de apa, costurile sunt deci minime.

             Pentru cei interesati de paulownia, care e arborele cu cea mai rapida crestere din lume, si in plus face niste flori enorme, care sunt bune si pentru albine,am reluat ideea esuata anul trecut(din motivul, mi-a mancat cainele plantutele de paulownia). Deocamdata nu stiu daca se pot adapta la Varnita acesti pomi, i-am plantat la marginea livezii la 4 m unul de altul, in ghivece de carton biodegradabile, am avut aproximativ 100 de plante.


Paulownia, inainte si dupa plantare, poza a doua a fost facuta la o saptamana dupa cea cu paulownia in ladita.

               In curand aventuri la cosit, ne-am luat tractor, si acum asteptam sa apara si o tocatoare pe care am comandat-o.Spun ,,ne-am luat'' si nu mai spun ,,mi-am luat,, pentru ca de curand I got married, asa ca de acum voi vorbi numai la plural, ceea ce e ok din moment ce a aparut cineva care  ma si  ajuta:), 

61 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Felicitari! As vrea sa va urmez exemplul dar... guvernul a produs o ordonanta, 34/2013 si sunt naucit: inteleg ca nu se poate.
    Ce statut are terenul Dumneavoastra? Inteleg ca daca ai un teren care era pasune-faneata la 01-01-2007 nu poti sa faci absolut nimic, decat sa platezi iarba? Adica sunt idioti si chiar ar putea sa va puna sa taiati copacii ?
    Sunteti la curent cu acestea? Imi scapa mie ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Terenul pe care e livada avea statut teren arabil.Altfel nu se elibereaza nici autorizatia de infiintare livada.Cam asa e cu fanetele.Si eu am o faneata si aia e pentru iarba si atat.

      Ștergere
    2. Livada nu se poate face pe pasune, faneata.Dar e voie sa ai ,, pomi razleti,, sau livada traditionala pe faneata.Si cum nucii sunt la 10/10 m ...cred ca se pot considera ca pomi razleti fara probleme..Solutii sunt.

      Ștergere
  3. Cu gladita ce sa mai intimplat ?




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu gladita nimic.Nu stiu daca semintele au fost ok.In momentul in care le-am bagat in apa calda au crapat aproape toate. Incerc la toamna cu puieti.

      Ștergere
  4. Buna ziua!

    Stimata doamna, cele citite pe acest blog, m-au indemnat sa fac si eu ceva asemanator.
    In toamna anului trecut am cumparat de la Geoagiu 50 de nuci (30 aprox 1 m inaltime) (20 cam la jumate deci 40-50 cm)
    In aceasta primavara deplasandu-ma am constatat urmatoarele:

    1. Spre bucuria mea majoritate s-au prins
    2. Legenda conform careia animalele nu rod coaja nucului este falsa (niste poze se vad in linkul de mai jos)

    Citind din nou azi la dvs pe blog, imi dau seama ca am ignorat stropirile ... (tot in linkul de mai jos se pot observa niste pete negre pe frunze). Aveti idee ce e negreala aia?
    Cand trebuie sa stropesc, acum sau la vara?

    Despre paulownia ... am pus vreo 100 de fire acum 8 zile.
    Plantele sunt obtinute de mine din semninte, crescute in apartament la bloc.
    Deoarece le vad extrem de fragile, le-am pus din metru in metru, ca sa am de unde sa ... pierd.

    https://drive.google.com/folderview?id=0B8Mt-do7VJv2QW5haFdxLXd4TmM&usp=sharing

    Multumesc pentru informatiile pe care la impartasiti cu cei interesati.

    Ionel Scridon

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie stropiti neparat cat mai repede, si azi daca e posibil.Frunzele innegrite trebuiesc rupte si ingropate sau arse.La vara sunt necesare stropiri dupa fiecare ploaie mai mare. Vara nu se mai pune ingrasamant foliar, doar fungicidul.
      Succes cu noua plantatie!

      Ștergere
    2. Champ și bionat e OK și pentru mine?

      Ștergere
    3. Sunt ok.Mai intai puneti Champ-ul in apa si apoi Bionat, pentru ca invers ramane nedizolvat champul.Faceti 2 stropiri cu Champ si Bionat impreuna, la distanta de 10 zile, si apoi cand e nevoie stropiti doar cu Champ.

      Ștergere
    4. Mulțumesc! I-am stropit ieri!

      Ștergere
    5. Buna ziua!

      I-am stropit ieri pentru a doua oara. Totul pare ok.
      Un singur nuc, pe care l-am primit de la cineva azi primavara, deci nu e dintre cei cumparati de la Geoagiu ari niste pete rosiatice + niste umflaturi foarte urate pe frunze.
      Stiti cumva ce are acel nuc si eventual cum pot sa-l tratez?
      Imagini se pot vedea in folderul numit [Frunze Umflate] accesand
      https://drive.google.com/folderview?id=0B8Mt-do7VJv2QW5haFdxLXd4TmM&usp=sharing

      Multumesc!

      Ștergere
  5. Am urmarit cu interes plantatia dumneavoastra doarece si eu am plantat pe 1ha 78de nuci in toamna lui 2013 pe la inceputul lunii mai am fost sa vad ce fac nucii mei fiid situati la 130km de mine...si am constatat cu bucurie ca doar 4din cei 78 nu s-au prins. din care 2erau mancati de animale....acum am fost de am cosit dar nu am cunostinte in ruperea ramurilor...si i-am lasat deocamdata asa...eu fiind de la oras si neavand niciodata treaba cu asa ceva in cei 25de ani pe care ii am...dar am inteles ca ii necesar sa ii stropesc si cu formarea coroanei o sa caut pe cineva sa ma ajute....o intrebare : se poate stropii cu pompa de aceea de stropit viia?
    Va multumesc si o sa urmaresc in continuare blogul dumneavoastra.


    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate folosi pompa pt vie sigur. E ok sa chemati pe cineva sa va arate cum se formeaza coroana, desi nucul s-ar putea sa fie foarte ok si fara taieri.
      Oricum nu-i tundeti vara ca le faceti rau.Doar la toamna sau la primavara. :)

      Ștergere
  6. cum se prezinta nucii dupa bionat?.Si anul trecut l-ai folosit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt ok.. dar a si plouat f bine. Sincer, am sarit peste un rand din greseala, cand am stropit prima data si peste 10 zile cand am fost sa fac a doua stropire n-am observat nici o diferenta intre cei stropiti si cei nestropiti. :). Nu stiu ce sa zic. Oricum stropesc cu cupru, bionatul il pun in aceeasi apa asa ca nu e munca in plus sau costuri(ca e doar 10 lei/stropire).
      E primul an cand folosesc. Anul trecut am facut zeama de urzica, dar aia chiar mi s-a parut apa de ploaie..
      Daca aveti solutii mai bune dati de veste pt la anul.Trebuie sa fie si bio:)

      Ștergere
  7. Cu ingrasamantul foliar bionat ati stropit si puieti de paulownia pe frunze pentru crestere sau doar nuci .Ma intereseza sa stiu daca I pot uda u ingrasamant foliar,,puieti au cam aceas inaltime ca si cei din latita, multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  8. Doar nucii i-am stropit. Pe paulownia nu i-am stropit ca aveam cupru amestecat cu bionat si de cupru nu cred ca au nevoie.Mai bine incercati ingrasamantul foliar mai intai pe cativa paulownia si daca sunt ok stropiti restul.

    RăspundețiȘtergere
  9. multumesc mult asa am sa incerc ,si o afacere foare buna este acesta cu livada de nuci deoarece o sa ai productie mare pe o perioda de zeci de ani de lasat la copii si nepotii .si eu vreu sa imi foc o livada de nuci ,am pus la stratificat in toamna vreo 150 de nuci idin vreo 8 soiuri in nisip si anul acesata in martie leam pus in pamant pana acuma nu miau iesit nici un nuc dar saptamana trecuta am sapt in pamnt in locul unde am pus nucile si am vazut ca earu incoltite acum astept sa iasa nuci..

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari si casa de piatra va doresc.Eu am pus toamna trecuta 79 de pomisori,44 din cimpul 1 si 35 din cimpul 2.Cei mici se dezvolta bine ,in schimb cei mari cu toate ca i am taiat la 1,50 tinjesc .Oare trebuia sa i tai mai mult pt ca ei pina se prind de pamint dureaza .oare trebuia sa i tai mai mult?toti sint altoiti si s au prins ,insa cei mari parca stau pe loc.

    RăspundețiȘtergere
  11. am observat si la mine ca in primul an dupa ce sunt taiati,(eu i-am taiat la 1,2-1,3 m) se dezvolta foarte slab.dar isi revin anul viitor la normal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica cei taiati acum 2 ani anul trecut s-au dezvoltat tot asa slab, dar anul asta merg bine deja si-au revenit.

      Ștergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cat ai primit subventie in perioada de conversie de la Apia?

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe anul asta inca nimic.Anul trecut 500 euro pe toata suprafata.Adica aproape 5 ha plantati.Anul asta inca nu a intrat nimic.Asa ca nu stiu ce va fi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cat te costa pe an firma de acreditare eco la 5 ha, si ce ph a iesit la analiza dar de la ce adancime au fost luate probele? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape 1000 de lei dar sunt cca 9 ha din care plantati acum 6,7, cred ca conteaza suprafata totala mai mult.
      Ph ul a fost la limita minima pentru pomi, dar nu-mi amintesc, exact 5,5 parca .La minim oricum.Si de la cca 20-25 cm adancime ,din aratura am luat niste probe.

      Ștergere
  16. La taierea de formare a coroanei te-ai gandit si la modalitatea de recoltare mecanica prin scuturare? Pe restul suprafetei nu ai cerut subventie? Ceva poze noi? Bafta pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna seara,
    Sunt din Bistrita, am si eu o livada de nuci infiintata in 2013 si as vrea sa discut cu dumneavoastra daca este posibil prin telefon. Numarul meu este 0755850032. Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara,
    Am plantat si eu in primavara 60 de nuci, dar aproape 90% au murit din cauza ca nu i-am stropit la timp (cel putin asta cred eu ca a fost motivul). Cel mai probabil a fost vorba de antracnoza pentru ca frunzele s-au inegrit si au cazut iar apoi trunchiul a inceput sa se usuce de la varf catre radacina.
    As vrea sa stiu daca ati facut anumite stropiri/lucrari de intretinere pentru iarna si in ce perioada mai exact. Iar primavara, in afara de champion + bionat ati mai folosit si alte substante?

    RăspundețiȘtergere
  19. Iarna, dupa caderea frunzelor o stropire cu sol de cupru 1,5-2% o sa fac. Sa aveti grija sa nu cumva sa stea apa pe ei cand ploua(belti la radacina pomilor), si din cauza asta pot muri.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna seara,
    in toamna aceasta as vrea sa infiintez o livada bio.Cam 2 ha,1 ha nuc ,1 ha din toti pomii.Avand in vedere ca ai ceva experienta as vrea sa stiu daca se pot primi fonduri europene si cam care ar fi pasii?Am citit cate ceva pe net,dar nu-mi e prea clar.Ar fi multe intrebari,dar daca s-ar putea sa vorbim la tel.sa-ti cer cateva sfaturi.nr.meu 0732866424.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna, cel mai bine e sa mergeti la camera agricola, ei ofera consultanta gratuita pentru obtinerea de fonduri.

      Ștergere
  21. Buna. Am pus articolul pe facebook.com/livadacunuci.
    Sper ca e OK.

    RăspundețiȘtergere
  22. buna ziua , care ar fi perioada optima asupra primei taieri? Am infiintat livada in toamna cu nuci de anul 2 altoiti precum si perioada primei stropiri si ce ar trebui sa folosesc. As fi foarte recunoscator daca a-ti avea timp sa imi raspundeti . Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu ii tai primavara la inmugurire concomitent cu a doua stropire. prima stropire acum cat mai repede in repaos vegetativ. fiind livada bio noi stropim doar cu cupru, produsul pe care il folosesc e champ77wg. acum iarna am stropit cu concentratie cca 0,75%(in mod normal e 0,3%).tot iarna, daca nu e livada bio, puteti sa dati si cu ulei antiinsecte pe trunchi, produsul nu-l stiu, intrebati la magazin stiu ei.

      Ștergere
    2. Mulțumesc, nu mai pierd timpul ma apuc de treaba.

      Ștergere
  23. Aveti un calendar al stropirilor?
    Sau la ce interval de timp ii stropiti cu champ si bionat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu champ ii stropesc in repaus vegetative, anul asta prin februarie (concentratie mai mare, eu am pus cca 0,75%), am in apoi acup in aprilie, la inmugurire, si apoi cand cresc lastarii si frunzele e bine 2-3 stropiri cu bionat(interval 2 saptamani), in august dupa o ploaie, stropesc iar cu champ, ii si ajuta la lemnificare. Spor

      Ștergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua,

    Am vazut ca folositi Champ 77. Oare este mai bun decat Zeama Bordeleza, sau este cam una si acelasi lucru doar ca dumneavoastra preferati Champ-ul?

    Mult succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos de raspuns. Inca o intrebare as avea daca aveti rabdare. Vreau sa stropesc acuma cu Zeama Bordeleza. Am vazut ca dumneavoastra ati inceput sa stropiti cu Bionat in 12 Mai. Oare ar fii in regula sa incep acuma deja sa stropesc (nu e prea devreme?) cu Bionat de 3 ori la diferenta de 2 saptamani?

      Multumesc anticipat, mult succes.

      Ștergere
    2. Se poate incepe si acum, daca au frunze deja. De 3 ori e f bine.

      Ștergere
  26. Buna ziua.
    Am plantat toamana trecuta 1ha de puieti de nuci altoiti (de un an). Puietii au sub 1m. Nu am apucat sa ciupesc mugurii sau sa tai lastarii; acum acei lastari sunt deja ramurele. In aceste conditii cand trebuie sa le tai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La toamna dupa ce cad frunzele, sau primavara devreme.

      Ștergere
    2. Dupa taierea ramurilor, trebuie sa aplic ceva la taietura?

      Ștergere
    3. Am auzit si am vazut undeva pe un site ca ar fi bine sa stropesc cu zeama bordeleza sau champ77 dupa taiere, ca sa ii protejeze de boli si daunatori. E bine daca fac asta?

      Ștergere
    4. Ok multumesc, imi sunteti de foarte mare ajutor. Legat de perioada de taiere...eu am posibilitatea sa ii tai weekendul viitor. E prea tarziu, prea devreme sau e ok?

      Ștergere
  27. nu stiu sigur. eu fac de obicei niste taieri chiar minime primavara

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua,
    Saptamana aceasta am plantat si eu 28 nuci Fernor si 16 Chandler.
    Axul are o inaltime de aprox 180 cm/
    Scurtarea ar trebui sa o fac la primavara inainte de umflarea mugurilor sau dupa?
    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  29. ci9nhe are teren care permite plantarea de pomi si chiar copaci ,sa o faca in timp constati ca ai olivada sau o padurice

    y

    RăspundețiȘtergere