M-am hotarat sa incerc sa seaman un gard cu spini la livada de nuci. Asa ca prin toamna, am chemat un tractor sa faca o brazda in jurul plantatiei, in februarie am comandat semintele, gladita si paulownia, gladita e o ruda a salcamului dar cu foarte multi spini, si paulownia e arborele care are cea mai rapida crestere din lume. M-am gandit ca cele doua specii de pomi ar face o buna perdea de protectie impotriva animalelor salbatice si domestice(oi, porci). Semintele de gladita sunt deja semanate, pentru cine nu stie cum arata am facut niste poze.Acum asteptam ploaia...
|
Semintele de gladita |
|
Gladita semanata in brazda, speram sa ploua curand |
Semintele de paulownia nu se pot semana direct in camp, trebuie mai inatai germinate la lumina, si apoi micile plante trebuie puse in ghivece, dupa care se pot planta in camp. Momentan sunt abia germinate, au doua frunzulite, cand vor avea patru trebuie sa le mut in ghivece.
|
Semintele de paulownia |
|
Seminte de paulownia germinate |
Si niste poze cu diferentele dintre nucii plantati in martie 2012, care sunt deja prinsi si nucii plantati in noiembrie 2012, primul an de la plantare. Cei din toamna abia au inmugurit, pe cand cei ,,veterani,, din primavara au crescut deja 10-20 cm inaltime si au frunze mari.De unde se adevereste faptul ca nucii nou plantati intra in vegetatie cu 2-3 saptamani mai tarziu decat in mod normal.
|
Nuc din toamna 2012 in 4 mai 2013 |
|
Nuc din pimavara 2012 in 4 mai 2013 |
Gladita a rasarit, nu chiar uniform, probabil in primavara vor fi necesare completari.Oricum, o modalitate fantastic de ieftina de a face un gard viu de 1 km.
Foarte interesant, eu am 3 nuci plantați primăvară 2012 și în martie anul ăsta am mai pus 2, și arata exact la fel, abia au frunzulite în formare. Poate soiul o fi de vină
RăspundețiȘtergererecupereaza ei. mai ales daca o sa avem parte de ploi la vara.. la mine sunt nuci din acelasi soi dar se vede mare diferenta intre cei plantati in primavara si cei din toamna(exact ca in poze :_)
ȘtergereFelicitari pentru efortul depus!Se pot invata multe despre nuci de pe forumul http://forum.softpedia.com/topic/484980-nucul-plantare-si-intretinere-topic-dedicat/page__st__1476.
RăspundețiȘtergereCristian
Buna. As vrea sa vorbesc cu tine putin altundeva. Pe mail ar fi ideal. Uite mail-ul meu daca ai timp 5 minute. bidi_norbi@yahoo.com
RăspundețiȘtergereMultumesc anticipat.
acest blog este public tocmai ca sa invatam unii de la altii. ce am facut bine, sau ce nu , ce a mers, ce nu a mers.de aceea, orice intrebari aveti puneti-le public, nu privat...poate mai e cineva interesat de acelasi lucru.
ȘtergereMultumiri.
Bun.
ȘtergereAm citit cam tot ce ai scris (inclusiv la comentarii) dar nu am gasit nimic concret despre unele chestii (cel putin nu am vazut) asa ca:
1. Nucii tai selectionati ce inaltime aveau si cat de mare la radacina?
2. Nucii s-au uscat din cauza secetei (nu ai udat destul) sau alte motive?
3. Certificat de producator ti-ai facut? Daca da, platesti o taxa pe an... Nu puteai face acel certificat peste vreo 4 ani cand aveai si ceva productie?
4. Certificat ecologic am inteles ca este. La ce iti foloseste?
5. La ce vei folosii nucii cand vei avea o productie semnificativa? Vei vinde cu coaja, fara, etc?
6. Ce conditii iti trebuie pentru certificat sau orice altceva ai facut tu.
7. Am inteles ca ai dat vreo 15 lei pe nucii selectati. De unde mai exact, lasa si un nr de telefon, site, mail. Cand ti-au spus ca va incepe roada?
8. Ai dat nucii anul asta cu insecticid, foliar?
9. Polenizarea se face automat?
10. Legat de gardul viu, la ce inaltime vrei sa il tai? Cand ai plantat? In primavara? (cand se mai poate?)
11. La ce distanta ai lasat nucii?
Astea au fost intrebari, daca te ajuta urmatoarele:
1. Mesurol este un ierbicid extraordinar. Scoate la suprafata viermii si tot felu de insecte. Este undeva la vreo 2000 lei 25 kg se imprastie peste tot (iti ajunge cam 5 kg pe ha)
2. Atomik este un foliar extra bun
3. Nu ajunge o galeata de apa la un nuc. Pune vreo 3 cand le uzi.
Planurile mele: Incep sa curat un ha si ceva de teren, fac gropile si cumpar 50 puieti altoiti francezi si mi-ar mai ajunge vreo 70 in zona mai de deal unde as pune mai ieftin ca se prind mai greu. Am incercat terenul, am plantat in zona de deal 20 puieti simplii de la alti nuci si s-au prins 19. Terenul este asa: _/ Deci unde e drept pun altoiti, unde nu, pun selectati.
nucii erau intre 1-1,5 m cand i-am cumparat, dar am prins 2 ani foarte prosti, seceta maxima vara plus temperaturi extreme iarna, asa ca din multi am taiat si 50 cm ,fiind inghetati la varfuri.
Ștergerenucii care s-au uscat nu cred ca neaparat din cauza secetei ,au fost mai multe motive, cativa au fost muscati de animale sau chiar scosi din radacina si nu si-au mai revenit, iar cei ce s-au uscat s-au si imbolnavit de o mana, au fost cei mai putin dezvoltati(poate ca aceia nu s-au prins ok). noi am pus la toti nucii folie agrotextil,in loc de mulch care ii mai protejeaza de seceta, si i-am si udat, doar o galeata apa/pom.cei care nu s-au uscat s-au dezvoltat bine40-60 cm /an secetos, nu au avut frunzele ingalbenite sau stranse
nu am certificat de producator, din moment ce nu am productie(anul 2)
pentru certificat eco trebuie sa nu folosesti insecticide, ierbicide sau ingrasaminte chimice
sibiselul se ia de la statiunea de cercet geoagiu, nu dau numarul de mobil ca nu e publicat pe net, si poate ca i-ar deranja.dar e numar de contact pe net.mai sunt si alte statiuni,pepiniere etc, unii sustin ca alti nuci sunt mai buni, nu am termen de comparatie
Ștergerelivada am facut-o eco de la inceput, certificarea am facut-o pt subventii mai mari si poate si preturi de vanzare mai bune cand vor fi nuci
nu folosesc isecticid
adun cu mana frunzele atacate de paianjenul rosu, si nu mai apar, in rest n-au aparut pureci etc, sunt si foarte multe mamarute, viespi, astea mananca din daunatori
cand vor fi nuci contra viermilor o sa pun capcane cu feromoni
am folosit anul trebut ingrasamant foliar bio cropmax, anul asta am facut zeAMA de urzica, si stropesc de 5-6 ori /an cu zeama bordeleza
nici ierbicid nu folosesc, am arat pe randurile de pomi si intre s-ar putea o coasa prin iulie, august
si in rest daca voi vinde nucile in coaja sau miez posibil amandoua sau diferit de la an la an , cum va fi cererea
gardul nu vreau sa-l tai, ramane si ca perdea de protectie, si hrana pt albine. sper sa creez un microclimat putin mai umed in interiorul livezii, am facut deja un iaz, dar mai vreau sa fac cateva, dupa pricipiile din permacultura(ceva de genul)
ȘtergereAi lasat 8m intre randuri si 10 pe rand sau invers?
ȘtergereAi mai multe detalii despre Sibisel 44? Cand da prima recolta, cam dupa cati ani ajunge la recolta maxima? Din experienta ta, care e diferenta dintre plantare toamna-primavara? Cand e mai bine (optim)?
8 m intre pomi pe rand si 10 m intre randuri, orientarea randurilor N-S(cat de cat)
Ștergereprima recolta comerciala, dupa 6 ani de la infiintarea livezii, deci nu de cand e pusa nuca in pamant.puietii au deja 2-3 ani cand sunt cumparati.asta in conditii bune de ingrijire.la maxim cred ca ajung dupa vreo 15 ani.
toata lumea spune ca e mai bine toamna sa se faca plantarea, procentul de prindere fiind mult mai bun. cei plantati in primavara trebuie udati in timpul anului, altfel nu rezista deloc. poate ai mai citit prin comentarii sunt destui cei carora li s-au uscat hectare intregi de nuci plantati in primavara 2011, -2012
eu am plantat si in primavara si in toamna, dar primavara numai pentru ca cu o toamna inainte (2011) a fost seceta perfecta, si numai 2 ha, din care aproape jumatate i-am inlocuit in toamna. cei care s-au prins si au deja un an la varnitza, anul asta au pornit foarte bine, au deja cca 50 cm in plus, si vor mai creste pana in toamna.cei plantati in toamna 2012, au pornit si ei, dar mai greu au poate 20-25 cm crestere anul asta. primul an e foarte greu la nuci, sau poate primii 2-3 ani, apoi e mult mai usor, nu-i mai mananca nici animalele, isi dezvolta radacinile si coroana si sunt ok
Da, multumesc. Eu sunt cu piciorul imobilizat inca vreo luna dupa care incep lucrarile. Va tin la curent cu experienta traita. Numai bine !
ȘtergereUn update cu fotografii?
RăspundețiȘtergereDin pacate inca nu am fotografii, plantutele de paulownia le-a gasit catelul si n-a mai ramas nimic din ele, o sa pun din nou la incoltit, gardul de gladita a incoltit, erau plantute de vreo 2 cm cand am fost la livada, dar n-am facut poze.. o sa fac cu prima ocazie
ȘtergereTrebuie neaparat sa protejezi nucii pentru a nu fi rupti, mancati, sau ciupti de catre animale, ideal cu 2 tutori diametrali opusi pe care sa se prinda plasa rabitz altfel eforturile tale sunt oarecum in zadar. Si eu m-am apucat de plantat nuci in primavara lui 2011, si in acest timp am experimentat destule incidente pe pielea mea si am invatzat multe. In acesti 2 ani am plantat cca 150 de nuci, din flora locala sau cumparati din nuca selectionata, in conditiile in care zice Anamaria cu doua veri incredibil de secetoase. Trebuie sa mentionez ca terenul pe care am inceput sa plantez ( intr-un final va fi aproape un hectar) este departe de locul actual de munca lucru care nu-mi permite sa supraveghez cum mi-as dori plantatia, si ca aceasta plantatie o privesc nu din punct de vedere comercial ci doar pentru "sufletul meu".
RăspundețiȘtergereIn acesti 2 ani am tras urmatoarele concluzii care sper sa fie de folosi si altor persoane:
1.daca nu puteti supraveghea/proteja ingrijii atent nucii( cum este si cazul meu) nu punetzi nuci altoiti. Costurile foarte mari( minim 15 euro/bucata), sensibilitatea crescuta la boli, si alte riscuri legate de deteriorarea lor, sunt de luat in considerare versus avantajele care le ofera( productivitate ridicata si uniforma, intrarea mult mai repede pe rod( aproape de 2 ori mai repede decat cei nealtoiti).
2.plantati nucii toamna. Nucul suporta greu mutarea in loc nou, iar in primul an, sau chiar al doilea se va dezvolta lent pana isi va vindeca/reface radacinile.
3. odata plantati, protejatii impotriva animalelor. Nucii tineri chiar daca nu sunt comestibili, din curiozitate vor fi "gustati" de catre caprioare si iepuri. In toamna 2011 multi la multi puieti le-au fost retezat mugurul terminal( probabil mai comestibil), au fost muscati de tulpina, iar partea de deasupra muscaturii s-a uscat, nucii trebuind sa dea din mugurii laterali, astfel anulandu-se cresterea din anul anterior.
Am scris anterior cum este ideal a fi protejati
4. asigurati-va ca in primii doi ani aveti posibilitatea sa-i udati( mai si iunie mai abundent cand cresterile sunt mai accelerate, iulie/august mai putin, si chiar si in septembrie pentru a putea intra pregatiti in iarna si sa nu degere. Din cauza lipsei de apa la unii puieti mai mici am avut crestere de 20 de centrimetrii in 2 ani de zile( extrem de putin).
In toamna lui 2012 am luat decizia de a infinta singur o scoala de puieti din nuca selectionata( am adunat nuci frumoase de la prieteni din Sighet, Zalau, Botosani, Buzau, Pietrosele, Calarasi, Italia) mai bine de 200 de nuci nuci care le-am pus in iarna la stratificat si in Martie le-am plantat in scoala. Avand apa la dispozitie au crescut anul trecut intre 20 cm si 110 cm, foarte multumit am fost de evolutia lor. La sfarsit de aprilie, anul acesta cand lea-u dat lastarii, am indepartat toti lastarii , lasand doar unul singur cel mai aproape de varf( sau chiar cel din varf) . Am ramas uimit cum dupa o luna de zile( la 1 Iunie) au crescut “ca din apa” ajungand chiar si la 160 de centimetri. Puieti care crescusera anul trecut doar 25 de centimetrii , intr-o luna de zile au ajuns la 150 cm, si continua sa creasca (sunt o splendoare). Asta e diferenta intre pomii care au apa si cei care nu au. La toamna vor avea doi ani de dezvoltare si vreau sa-i plantez la locul final( in locul celor care s-au uscat, au fost rupti, sau chiar nu s-au dezvoltat) si sa mai plantez pe suprafata disponibila.
In incheiere as preciza ca daca as putea fi zilnic langa ei, as cumpara nuci altoiti.
Cristian
Ma bucur ca mai sunt si altii care fac livezi si ,,pentru sufletul lor,, , nu doar pentru profit.
Ștergerecred ca astia vor avea succes intr-un domeniu unde pana vine si productia, faci totul doar pentru suflet, si pt pomi.
Bună, ce mai fac nucii, de gardul din pawlonia nu mai știm nimic, poate mai postezi ceva ca m-ai făcut curios...
RăspundețiȘtergereTotusi, nici o postare mai noua cu poze recente?
RăspundețiȘtergereCristian
Cristian, ma bucur pentru interes. Ultimele poze cu gladita, daca asta te-ar interesa, sunt cam de acum o luna. Am fost ocupata cu alte defrisari, stropiri, dar nu cred ca au crescut atat de mult intre timp..poate acum dc va ploua.
RăspundețiȘtergereAm vazut pozele cu gladita, ma interesau cum au mai evoluat nucii, cat au crescut anul acesta pana acum. Peste 10 zile merg sa vad cum au evoluat ai mei, eu nu i-am mai vazut din 1 iunie.
RăspundețiȘtergereaha nucii..ok. pai sigur dc nu i-ai mai vazut din iunie si tinand cont si de ploile de acum, vor fi cu 20-30 cm mai mari.am observat ca sunt chiar si unele saptamani cand cresc 10 cm/7 zile.
Ștergereo sa fac poze, vineri cand vreau sa merg.au mers foarte bine anul asta, am avut noroc de ploi.nucii din primavara 2012 au mers super ok, si-au ingrosat trunchiul ceva de speriat, cred ca peste 3 cm diam au deja, cei care nu au fost destul de ianalti pt formarea coroanei, si au ramas doar ,,un bat,, s-au dezvoltat foarte bine poate si 80 cm inaltime, cu niste frunze imense cam cat palma si verde inchis, cei la care am inceput deja sa le formez coroana, si-au ingrosat si ei trunchiul, dar frunzele de pe ramuri au ramas mai mici(adica marime normala aprox), si la un moment dat erau verde deschis.apoi am stropit cu ceva foliar (bio) si s-au inchis si ele la culoare.
Nucii din toamna 2012, nu au pornit asa de bine in primavara, cred ca nu a plouat exact cand au avut nevoie ei sau poate temperatura nu le-a placut, dar au recuperat si ei destul de ok, in final cred ca vor avea o crestere de 40-50 cm fara prea mare ingrosare de trunchi, dar asta cam e de asteptat in primul an de la plantare.
Salutare...Ma numesc Virgil, sunt din Rimnicu Sarat, judetul Buzau...ma intereseaza si pe mine, daca ma poti ajuta, ce documente sunt necesare pentru infiintarea unei livezi de nuci. Precizez ca parintii mei au o suprafata de 1,7 ha teren agricol pe DN E85 limita de judet dintre Buzau si Vrancea.
RăspundețiȘtergereMa intereseaza in special actele mecesare inaintea demararii lucrarilor. Cred ca in zona respectiva fiind vorba de teren agricol este necesar sa ai anumite autorizatii...
O sa aveti nevoie de autorizatie pentru infiintarea livezii.
RăspundețiȘtergerePentru asta va trebui sa depuneti la Directia Agricola un proiect de infiintare livada , actele de proprietate teren, si actele de provenienta a puietilor, impreuna cu certificatul de calitate.
Mergeti mai intai la Directia Agricola, si spuneti ca vreti sa infiintati aceasta livada.
Cunoasteti costurile aproximative...fara a lua in calcul puietii...
ȘtergereDefrisat cu bobcat sau excavator(daca e necesar) 1200 lei/ha. Scarificat 600 lei/ha( dar eu n-am scarificat pentru ca n-am gasit scarificator, ar fi foarte bine pentru ca rupe solul la o adancime de 50-60 cm , exact adancimea unde se vor raspandi radacinile nucilor), arat 5-600 lei/ha, pichetat 100 lei, sapat gropi de 1 mc cu excavator
RăspundețiȘtergere500-700 lei/ha depinde cat de repede lucreaza excavatorul, cum e solul de usor de excavat, si de pretul la care gasiti excavator(eu am gasit cu 100 lei/ora).Transportul si gunoiul de grajd 200-300 lei.
Umplut 1/2 din gropi - 2 zile de lucru pentru o echipa de 2 oameni.
Plantat pomi tot 2 zile de lucru pentru o echipa de 2 oameni.Carat apa la pomi la plantare cu tractoras cu remorca 100- 200 lei
La plantare ar fi bine pusi si spalieri din salcam care pot fi si gratis, taiati de undeva daca aveti de unde.
In primul an, n-am gasit nici tractor pt scarificat nici pentru arat(Varnitza e o zona mai izolata) si am facut direct doar defrisare si apoi gropi, dar mari aprox 1 mc. Dupa un an, am gasit tractor si am si arat. Aratul nu stiu daca ii ajuta atat de mult deocamdata, ei au oricum radacinile in interiorul gropii de 1 mc.
La mine cred ca va fi mai simplu avand in vedere ca terenul anul asta a avut grau pe el...ma intereseaza cheltuielile pentru proiect, avize, etc...spalierii nu ii pot lua in calcul deoarece in zona respectiva se fura si la iarna cetatenii rromi vor avea de lucru...
ȘtergereAm platit 50 de euro/ha pt proiect infiintare livada.Autorizarea e gratuita.Se face la Directia Agricola.
ȘtergereAm vrut sa spun pari de salcam taiati din padure.Nu cred ca-s asa tentanti. Dar dc nu sunt animale, caprioare in special, nu-s necesari.
Caprioare nu am vazut, avand in vedere ca terenul a aproape de DN2, in schimb am vazut iepuri...Cu proiectul pe care il aveti se poate accesa fonduri de la U.E.?...Pe ce masura si ce suma?...
Ștergeretrebuie facut un proiect exclusiv pentru obtinerea autorizatiei de infiintare a livezii, nu se pot obtine fonduri cu el.
RăspundețiȘtergereAm inteles. O sa merg la Directia agricola sa ma interesez ce documente imi trebuie exact...multumesc pentru informatii...o sa va tin la curent ...
ȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergerePoti sa-mi spui cum ti-ai facut certificarea eco, cu detalii?
Iei legatura cu o firma de certificari eco din zona ta, si primesti de la ei toate detaliile:).
RăspundețiȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereSunt interesat de semintele de paulownia puteti sa imi spuneti de unde le pot achizitiona.
Multumesc,
Le-am luat de pe net, nu mai stiu exact de unde, dar sunt mai multi care vand.Dati cautare seminte paulownia pe google, sigur gasiti cateva oferte.
ȘtergereSuccese
Salutare.
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru livada de nuci!
Avem o cultura de lavanda si vrem s-o ingradim. As vrea sa stiu un lucru legat de gladita pe care ai folosit-o pe post de gard viu. Cate kg de seminte au fost necesare pentru cei 1000 metri liniari?
Mersi frumos.
Tudor
buna
RăspundețiȘtergeresi eu intentionez sa plantez in toamna 3 hectare si vreau sai ingradesc cu gard viu de gladita ma costa puietii + plantat 1200 euro 0.25 bani puietu
Infiintam in toamna anului 2014,gard viu din gladita .Un fel de salcam cu spinii mari prin care nu trece nici pasarea cerului,nu mai vorbim de oi,capre,mistreti,ursi,hoti(oamenii…),etc. sa va strice recolta,sa va fure obiectele din fier,s.a.m.d.Gardul cu spinii mari solutie eco,ieftina si trainica.Cel putin generatia dv si a copilului dv nu mai trebuie sa investeasca in gard,doar sa-l intretina.5lei/m.liniar puietii si manopera.tel 0748117363
RăspundețiȘtergereSeminte de gladita (salcam cu spinii mari )pt pers care vor sa imprej suprafete mari de teren. Gardul din gladita este ieftin, nu vi-l fura nimeni pt fier vechi, nu va taie plasele din sarma, nu intra oile, caprele, iepurii, p.mistreti, oamenii sa va strice recolta sau pomii fructif.este bun ca perdea de protectie imp.vantului in jurul tarlalelor, imprej.in jurul iazurilor, stupi.Asteptarea e mai grea, pana creste 1-2 ani, dupa care..nici picior de vietate nu va va calca proprietatea. 50 lei/ kg tel 0748117363
RăspundețiȘtergereBuna ziua! Ma numesc Sergiu si sunt din Baia Mare. Am infiintat acum 2 ani o plantatie de nuci undeva langa oras, a fost foarte mare seceta si aici si puietii nu s-au prea dezvoltat. Timp sa ii ud nu prea am avut, insa in fiecare toamna ori primavara i-am tot inlocuit pe rand pe cei afectati intr-un fel sau altul, calcati de vite (terenul e langa pasune) ori nedezvoltati suficient. Acum am reusit sa am un petec de pamant care incepe sa arate a livada. Am in schimb anumite probleme cu nucii: ceva se freaca de ei, facandu-le coaja fasii si dezlipind-o de trunchiul lemnos, dupa care, normal, nucii se usca. Am auzit ca poate fi vorba de capriori care isi freaca coarnele de copacei, insa n-am vazut niciodata caprioare in zona, ori vin doar in amurg ori dis-de-dimineata si nu pot fi observate. Am vazut in schimb iepuri prin zona, insa am aflat ca iepurii fac incizii si mananca coaja copacilor, iar copaceii mici par a fi taiati cu foarfeca dupa un atac al iepurelui, ceea ce nu este cazul aici. Am ales sa imprejmuiesc locul cu gladita, fiind cea mai ieftina metoda de aparare. Sper sa creasca la dimensiunea necesara cat mai curand. :) In toamna, de obicei pastorii pastoresc vitele peste toate terenurile din zona dupa ce culturile au fost recoltate, tot atunci am si cele mai mari pagube in randul nucilor, multi trebuind a fi inlocuiti. Momentan am pus si gard viu din rachita (introdusa pur si simplu in pamant primavara cand e moale terenul) si mi s-a prins, insa rachita am inteles ca este mancata de vite si voi suplimenta cu gladita. Voi incerca si ingradirea nucilor cu rachita - 3 prajini dispuse in triunghi si unite la capat cu alte bucati de rachita. Voi pune poze data viitoare. Cultura mea este tot strict ecologica, fara chimicale, o cultura "de suflet" asa cum spunea cineva mai sus, proiect la care am lucrat si voi lucra singur, mai mult pentru relaxare dupa perioada de serviciu. Numai bine!
RăspundețiȘtergereAveti aici cateva clipuri din youtube cu germinarea semintelor de paulownia , plantarea rasadurilor de paulownia , copilire paulownia , defrisare , debitare paulownia si diferite varste si plantatii paulownia
RăspundețiȘtergereMai multe detalii le primiti de la Paulownia Bistrita paulowniaonline.net sau Tel : 0761818480
https://www.youtube.com/watch?v=3UHDjvSfjF0
https://www.youtube.com/watch?v=TiuMDhlAKLQ
https://www.youtube.com/watch?v=D7pZBGJqHuQ
https://www.youtube.com/watch?v=WjWlgDW3Mhc
https://www.youtube.com/watch?v=as28q9jdCwU
https://www.youtube.com/watch?v=DCcT7xzv-m4
https://www.youtube.com/watch?v=zqzJu9r94AM
https://www.youtube.com/watch?v=l8Wb5o8nOGk
va doresc succes in tot cea ce faceti
CONCURS !!! CÂ?TIGA GRATUIT 5 BUTASI DE PAULOWNIA .Distribuie si da like la aceasta postare si intra in concurs !!! Extragerea se face in 1.septembrie , 15 Câ?tigatori vor fi publica?i pe aceasta pagina , dupa ce vor fi trasi la sort . Pt mai multe detalii va stam la dispozi?ie la tel 0761818480 sau paulowniaonline.net
La mine paulownia nu creste.Foarte slab. are cca 20 cm din primavara pana acum.
ȘtergereDna. Anamaria va felicit pentru munca si sufletul pe care le depuneti pentru cultura de nuc. Legat de Paulownia, uitati-va putin la dimesiunile frunzelor si veti intelege rapid ca este o planta care pierde multa apa, mai ales pe canicula. Daca vreti sa creasca ca in povesti dati-i apa din belsug ! Sa auzim de bine !
RăspundețiȘtergereSalut Cristian si Anamaria
RăspundețiȘtergerechiar cautam pe net niste opinii - si aici am cam gasit raspuns si curaj
Eu sunt de peste prut - am infiintat o livada de nuc cca 9HA acum 2 ani neavind nici un fel de experienta in domeniu . Am plantat in toamna 2012 jumatate din teren - puietii find pina la 1m inaltime si sau prins cam 80% totusi citeva rinduri de nuc au fost scosi de un vecin lol - si ia plantat peste drum (culmea)
din cele ce ati scris voi mai sus imi dau seama ca nucii mei nu sau dezvoltat nimic poate 20 cm in primul an si cam tot atit anul asta .
Mi-am dat seama abia in luna Iulie curent - caci trebuie udati deci am cumparat o cisterna si iam udat toata vara de doua ori pe saptamina . Copacii nu sau dezvoltat puternic oricum insa am observat ca frunzele au devenit de culoare verde inchis si nu galbuie cum erau anterior .
La fel am semanat gladita pe o latura a terenului insa credca au au rasarit doar 5 % caci nu am respectat procedura de plantare .
Toamna aceasta doresc sa procur 18 000 puieti de la Iasi si sper sa infiintez un gard viu pe tot perimetru livezii de cca 1600 m
Am doua intrebari (sper ca mai cititi acest blog)
1) In cite rinduri imi recomandati sa plantez puietii de gladita si la ce distanta ? am inteles ca in doua rinduri e suficient de bun insa ma gindeam sal fac in 3 rinduri se merita sau al treilea e de prisos ?
2) daca platezi acesti puieti de cca 20- 30cm - vor avea nevoie de a fi ingrijiti la anul - trebuiesc prasiti etc ?
3) recent am privit un video pe youtube cu in asa zis fermier ?! ce se ocupa de cresterea nucului de citeva decenii - si el sustine nucul care nu a fost plantat corect si la timp in primavara arata cam batut de soarta ( probabil cum aratau nucii mei ) - si nustiu cit de adevarat sa fie insa dumnealui zice ca daca puietii sunt udati abundent atunci se creaza prea multa sare ?! in pamint si el moare - asa sa fie oare ?
noi luam apa din iaz si nu cred ca ar dauna radacina daca ii udam de doua ori pe saptamina - mai ales pe ceceta
cele bune
Ce am constatat si eu 20-30 cm crestere e putin, inseamna ca au o problema. La mine cresc neuniform, unii 60-80 cm /an, altii 20 cm. Cei care nu cresc , cel putin la Varnitza sunt intr-o zona unde sta apa, pamantul e cam lutos acolo. Solutia e gunoi de grajd, delcamag ca sa se mai granuleze pamantul, si sapat/arat in fiecare an.Poate si niste gropi si santuri pentru drenaj facute cu excavatorul, sa vad cum o sa stam cu banii.
RăspundețiȘtergereDaca au frunzele galbene, inseamna ca nu le convine ceva, poate nu au destui nutrienti in sol, ar trebui pus gunoi de grajd la toamna si sapati sau arat pe langa pomi. Primavara se pot stropi cu ingrasamant foliar.
Sunt si la Varnitza cativa nuci care au frunzele cam galbene vara, cei care sunt intr-o zona cu pamant cu multe granule de calcar. Daca ii stropesc cu ingrasamant foliar, se inched frunzele imediat. Inseamna ca au nevoie de mai mult ingrasamant si in sol.
Daca ii udati, puteti adauga in apa ingrasamant lichid din comert, sau chiar si gunoi de pasare.
Gladita cred ca pe 2 randuri e suficient, noi pana la urma ne-am gandit sa facem un gard din sarma ghimpata plus gladita cam 10 buc/m.
am sa incerc la toamna sa adaug ingrasaminte
RăspundețiȘtergereIata noi cum prelucram copacii cam de trei ori pe an - un metru de fiecare parte a copacului
http://s13.postimg.org/abarks91j/photo_011.jpg
ok am vazut.cu ce i-ati sapat/ arat /frezat?
Ștergeretractorul cu vreza
Ștergereimaginea a fost facuta in primavara numi amintesc ce an .
RăspundețiȘtergeretoti lastarii eu ii tai si am lasat doar virfurile am sa fac niste poze in zilele urmatoare
iata aici o imagine din luna iunie cu un nuc plantat toamna 2013 - micut insa sanatos
RăspundețiȘtergerehttp://s8.postimg.org/rq4d6qwbp/2014_07_05_15_20_20_1.jpg
Iurie,copacii pe care i-ati plantat sunt altoiti.Cine va consultat?
Ștergerenu sunt - de la ocolul silvic iam procurat
Ștergereacolo sfaturi nu prea dau lol am peste 1000
Buna seara!Am citit tot blogul d-voastra pentru ca sunt si eu un proprietar a unei livezi de nuc din Rep.Moldova.Sunt multe lucruri pe care din lipsa de informatie nu le faceti corect.Daca vrei sa infiintezi o livada de nuci, esti OBLIGAT sa plNtezi pomi altoiti.Pentru ca o importanta majora pentru roada o are polenizarea,ori cand plantam copaci nealtoiti cu perioade de inflorire diferita polenizarea florilor femele nu le putem asigura.aceasta este o problema la care voi acum nu atrageti atentie,dar cand vor creste copacii mari si nau sa rodeasca va ve-ti intreba-de ce? Spun aceasta pentru ca am vazut asa livezi de 40-50ani care nu rodesc in mijlocul livezii.Daca va-ti hotarat sa plantati o livada de nuci atunci nu o faceti in depresiuni sau pe povarnisuri dominante.In depresiuni primavara poate ingheta,iar vanturile puternice fac nucul sa sufere.Oricum,urmariti ce copaci aveti in acea zona,daca cresc nuci salbatici si au frunze verzi sanatoase atunci zona e ok.feriti-va de locuri unde panza freatica e mai aproape de 2,5-3m.Pentru cei ce vor sa investeasca in livada de nuci-nu credeti in basme ca nucul rodeste la anul 3-4.Am copaci care din primul an au facut cate 3-4 nuci,dar le-am rupt.Daca doriti sa se dezvolte copacii primii ani nucile trebuie rupte la formare.Pentru copacii altoiti perioade de intrare pe rod este anul 7-8. Pentru cei nealtoiti 10-12.Cand spun de perioda de intrare pe rod vorbesc de o productie de 400-600kg la hectar,care de la fiecare an se va mari pana la 1500-2500kg /ha.Cei ce au si-au sadit livada de nuci vreau sa-mi exprim tot respectul meu iar celor care vreau sa intre in "aceasta apa" vreau sa le urez multa bafta!
RăspundețiȘtergerenucii NEatoiti I-am luat de la o statiune de cercetare pomicola.ei se polenizeaza intre ei. statiunea geoagiu are o experienta de peste 50 de ani in domeniu, se ocupa numai de soiuri de nuci selectionati.
Ștergeredaca numai nucii altoiti ar rodi, in sensul ca cei nealtoiti nu s-ar poleniza, cum se explica nucii nealtoiti din curitle oamenilor care fac nuci bine mersi an de an?
Polenul de nuc are proprietatea de a fi dus de vant la distante de 2-3km.Nucii solitari au o circulatie buna de aer,nefiind plantati unul langa altul,deaceea ei sunt polenizati de vant.In cazul unei livezi situatia este alta,copacii pe masura ce cresc circulatie de aer in livada este mai putina,si atunci veti avea probleme cu polenizarea.Cat priveste despre statiunile de cercetare:incercati sa va arate copaci altoiti de ei,cred ca nu-i au deaceea va vand nealtoiti,sa va arate livezi plantate cu copacii lor pentru a vedea cum va fi livada d-voastra in viitor.Ce argumente vor avea?Eu nu sunt un vanzator de copaci,sunt ca si D-voastra un proprietar de livada,plantata in 2009-2010 si inainte ca sa intru in aceasta afacere m-am documentat,am invatat mult inclusiv si pe greseli proprii.Am postat comentariul din cauza ca am vazut greseli facute din start,daca va deranjeaza comentariile mele,pot sa nu ma mai expun.
RăspundețiȘtergerenucii soiul sibisel 44 si germisara pe care I-am cumparat eu se polenizeaza intre ei.am intrebat in mod special acest lucru cand I-am cumparat.sunt soiuri cu rezultate foarte bune, mentionati in toate cartile de specialitate. tocmai de-asta am cumparat pomii de la o statiune de cercetare si nu de la firma x srl, ca sa nu am surpriza ca am 1000 de pomi ,,defecti,,. fiecare face cum considera, nu fac reclama la un soi sau altul.
ȘtergereInteleg ca ma bat cu capul de un perete.Haideti sa o luam altfel;aveti ceva nuci pe copacii care au 3 ani de la plantare?In cazul in care aveti incercati sa gasiti in cartea lui Cociu daca seamana cu soiurile pe care lea-ti primit de la statiunea de cercetare.Soiurile Sibisel 44 si Germisara sunt soiuri bune, special raionate pentru zona din care sunteti,dar ele pot fi obtinute numai prin altoire,si in nici un caz prin selectie.
ȘtergereInca nu am nuci pe cei plantati in 2012. sper la anul sa apara primele nuci. sa vedem. de curiozitate am luat cartea lui Cociu, si iata ce scrie la pagina 49 ,
ȘtergereREALIZARI PRIVIND SORTIMENTUL DE NUC
Conditiile climatice favorabile dezvoltarii nucului in tara noastra au determinat aparitia unor adevarate CENTRE DE CULTURA, cum ar fi SIBISEL, GEOAGIU, NOVACI, PESTISANI, ARGES, IASI etc.
Plecand de la existenta acestor CENTRE DE CULTURA, Cociu V, W Meza, Blaja Deaconu, Ludovic Petre, au inceput PROGRAME DE CERCETARE PRIVIND SELECTIA CELOR MAI VALOROASE TITLURI, precum si lucrari de HIBRIDARI ARTIFICIALE intre cele mai valoroase tipuri.
Urmare a lucrarilor effectuate (ADICA DE SELECTIE SI HIBRIDARE) au fost omologate si sunt in curs de extindere o serie de soiuri adaptate diferitelor zone de cultura, si anume:
SIBISEL PRECOCE
SIBISEL 44
ORASTIE
GERMISARA
GEOAGIU 65
SARMIS
NOVACI
SUSITA
ETC.
Ceea ce scrie in cartea lui Cociu, este exact ceea ce mi-a spus si d-l I. Deaconu, de la SCDP Geoagiu, cand l-am intrebat cum au fost create soiurile omologate de ei.
El a spus asa, inainte de venirea comunistilor la putere, in localitatea SIBISEL, traia un grof care avea o mare livada de nuci cu nuci foarte buni, selectionati de el. Spune ca acest grof exporta nuci in America, si ca pretul nucilor in California se stabilea abia dupa ce veneau nucile de la Sibisel. Impressive, nu?
Dupa ce au venit comunistii livada s-a confiscat, iar pornind de la acel CENTRU DE CULTURA, s-a selectionat soiul care a luat numele de Sibisel 44.
Alte soiuri au fost create prin HIBRIDIZARI, sau mai simplu corciri, intre soiuri,facute prin POLENIZARI ARTIFICIALE, uneori si cu mana.
Asa s-au creat cele 10 soiuri de nuc omologate la SCDP Geoagiu. Sunt nuci selectionati si hibrizi ai acestora.
Eu nu zic ca nu se pot face si nuci altoiti din sibisel 44. Se cer niste ramuri de la Geoagiu, si se poate face o altoire.
Iarasi din cartea lui Cociu, pag 66.,, se poate spune ca inmultirea prin seminte da rezultate destul de bune. Depinde insa de ce fel de nuci folosim la inmultire.,,
Cine cumpara nuci de la Goagiu o sa vada ca vin insotiti de factura, certificat de calitate si conformitate, plus etichetele respective cu precizarea soiurilor Sibisel , Germisara etc care se pun pe pomisori.
Cine mai are nelamuriri, dati un telefon la Geoagiu, la d-l Deaconu ca o sa vedeti ca e foarte amabil si va lamureste orice problema.De asemenea, ca sa-i fac niste reclama de care n-are nevoie, e doctor inginer si mentionat in cartea lui Cociu, nucul, alunul, migdalul la pag 62 ca si continuatorul muncii de ameliorare a soiurilor de nuc inceputa de Cociu&co .Sau puneti o intrebare aici la comentarii, si o transmit cand merg la toamna sa mai iau cativa puieti pt inlocuiri.
Timpul o sa arate cine a avut dreptate din noi.Am mai spus anterior ca nucul sadit din nuca nu pastreaza suta la suta caracteristicile parentale.Am o intrbare catre D-voastra:de ce nu aveti nuci pe copaci?Daca sunt selectionati copacii de ce ati avut asa de multi copaci bolnavi de bacterioza?Doar in rezultatul selectiei se urmareste obtinerea de exemplare rezistente la boli si cu o productivitate sporita.Vreau sa va mai intreb ceva;la cati ani v-au promis intrarea pe rod?ce productivitate la hectar o sa aveti? v-au dat ceva exemple?
ȘtergereInca nu sunt nuci pentru ca acesti nuci incep sa produca nuci in anul 6-7 de la plantare, adica tinand cont ca aveau 2 ani cand I-am cumparat, in anul 4 sau 5 de la plantarea in livada. si daca aveau 2-3 nuci la un pom deja anul asta nu-mi ajungeau de un cozonac.ok,adevaru-i ca abia astept sa vad niste nuci micute.
Ștergerecat despre bacterioza sunt sensibili, dar ce am observant:
acasa in gradina am plantat vreo 40 de puieti mici, de un an , pe care I-am luat sa am de inlocuiri. nici unul nu s-a imbolnavit deloc macar o pata neagra pe vreo frunza.au toate frunzele sunt curate verzi.
in schimb la varnitza, unde am stropit exact la fel, multi s-au patat si anul asta.
concluzia mea e ca conteaza f mult si solul, respectiv in gradina e pamant gras(am mai pus si o caruta de pamant de ciuperci toamna trecuta, iar de ani de zile locul respectiv a fost cultivat cu trifoi)
cred ca daca pomii au conditii de apa si sol cat mai bune nici nu au nevoie de stropiri si nici nu se imbolnavesc, se apara singuri de ciuperci si bacterii prin faptul ca peretii celulelor frunzelor sunt suficient de rezistenti ca sa nu lase sa patrunda bolile.
asa ca in urmatoarea perioada cam asta e de facut imbunatatirea solului la varnitza, cu gunoi de grajd si delcamag si aratura si neaparat un gard
succese!
Puietii pe care ia-ti plantat acasa ,tot au fost luati de la statiune?Solul nu influenteaza asupra bacteriozei.Bacterioza la Varnitza o aveti probabil din cauza ca na-ti lucrat primul an solul,adica nu ati taiat buruienile care pe unele fotografii sunt de un nivel cu copacii.Buruienile inalte duc la formarea uni microimat umed ce favorizeaza dezvoltarea bacteriozei.Incercati la anul sa tineti din scurt buruienile si o sa vedeti ca cu stopiri o sa aveti rezultate mai bune.Cat priveste prima roada,nu va pare perioada de asteptare prea lunga?Pentru ca real aveti de asteptat 9-10ani.
ȘtergereNormal tot de la statiune. dar mai micuti.
Ștergerenu ma deranjeaza sa astept
in cel mult 2 ani daca nu chiar de la anul , primii nuci plantati vor avea primele nuci. restul peste 2-3 ani. e ok de ce nu ar fi
Cat a costat un puiet?Va intreb pentru a face un calcul.
Ștergerepreturile sunt intre 11-12 lei cei mici(cam la 80 cm-1m) si 17 lei cei mari(peste 2 m). se mai poate negocia putin daca se iau multi.mai sunt si cu 15. depinde de an.
Ștergeresi depinde ce gasesti. ca in general sunt rezervati din timp. si cine ia primul alege.
eu am luat si cu 11 lei primii, si cu 15 urmatorii. cei cu 17 aratau bine dar erau rezervati. (sunt si care cumpara cate 3000 buc odata asa ca asta e)
Ștergerece cantitate de seminte ai sadit la 1km de gard?
RăspundețiȘtergereeu la 1600 de m am plantat 24 000 puieti - in trei rinduri . sa primit minunat sper sa se prinda toti caci am dat cam 1300 euro :)
Ștergerehm .. atunci sa-mi tai toti nucarii caci nu sunt altoiti si nici nustiu ce soi sunt . Iam procurat de la ocolul silvic - am cam multisori peste 1000
RăspundețiȘtergerein afara de cazul in care sunt nuci forestieri :). dar si atunci sunt buni la mobila
Ștergereoh no :D
Ștergeream inteles ca dau si fructe si cei forestieri lol
ȘtergereVoi planta un rind cu de aia altoiti - sa am ce da la nepotei macar haha - eu am plantat cam 9ha : )))
Nu stiti daca se merita de plantat vita de vie printre nucari ? vreau un singur butoc intre 2 nucari . Distanta intre nucari e cam de 10 m
RăspundețiȘtergereDaca vie nu este o idie buna - ce as putea planta intre nucari ? as planta orice sa nu stea pamintul gol - chiar si liliac , tufe de flori mirositoare , etc pentru a atrage insecte , pasari etc caci este un teren "mort"
noi ne-am gandit sa semanam niste usturoi. dar mai intai avem de facut gardul. cred ca merge orice. numai timp si chef de lucru sa fie
ȘtergereSalut,
RăspundețiȘtergeream citit ca salcamii se extind prin radacini si greu scapi de ei.La gladita e valabil acelasi lucru?As vrea sa pun un rand dar mi-e teama sa nu se extinda prin radacini la vecini si sa faca puieti si sa nu mai scap de ei!
Multumesc!
Gladita se zice ca nu s-ar intinde ca salcamul.
Ștergeresanteti in ceata rau doamna, nucii dumneavoastra sant din nuci(fructe) de la geaogiu, nu sunt altoiti , nu mai stricati numele de sibisel 44 si germisara, maxim nucii dumnevoastra o sa semene o mica parte cu aceste soiuri, corneliu daca are livada de nuci altoiti, sau cine mai are stie despre ce vorbesc, peste cativa ani o stiti si dumneavoastra diferetnta dintre nuc selectionat si altoit, cat despre polenizare domnule corneliu sa stiti ca nucii din samanta(selectionat) cum are doamna nu au nevoie de polenizator ei sant aproximativ jumate pronandrii si jumate protogini deci nu o sa fie probleme de polenizare niciodata , o sa fie cu neomogenitatea fructelor, a pomilor, nu inflores toti deodata deci nu poti sa faci stropiri profesionale.
RăspundețiȘtergereDa nucii sunt din nuci(fructe) nealtoiti. Si nu inteleg cum stric numele Sibisel sau Germisara. Dimpotriva chiar le-am facut reclama.
ȘtergereCe am plantat eu sunt nuci selectionati la SCDP Geoagiu. Sibisel si Germisara. Luati de la creatorii acestor soiuri,adica Statiunea de Cercetare Pomicola Geaogiu cu factura si certificat de calitate pe care scrie clar soiul. Nealtoiti.
oooooo, cum sa va spun nucii dvs sant din samanta adica sant unici dpv genetic, cu inflente de la ambii parinti sibisel 44 si germisara mama cu tata necunoscut, sa fiu mai explicit, daca boxerul dvs face catei cu un maidanez catei rezultai sunt tot boxeri????? ca sa aveti sibiel 44 sau germisara se obtinDOAR prin altoire, marcotaj , in vitro sau apomixie
RăspundețiȘtergereStiti eu nu cunosc nimic despre plantare nucilor sau soiurile lor - insa nu am vazut in viata un nuc fara nuci : )
RăspundețiȘtergereToti nucarii din RM pe marginea drumurilor banuesc ca sunt simpli nealtoiti - insa roada au destul de buna (poate sunt tari la coaja?! )
Un nucar altoit in RM costa cam 5-8 euro - pentru suprafata de teren care o am plantata cu nucari simpli as fi trebuit sa scot din buzunar peste 12 mii euro
Pina la urma lasai sa rodeasca mai putin caci am si platit de 12 ori mai putin
Happy Xmas
Ati reusit sa faceti gard din sarma ghimpata? La ce costuri se poate ridica un gard bun dar totusi ieftin pt o suprafata asa mare (10ha)? Ce variante credeti ca e cea mai buna? (dar nu gladita sau alti copacei care trebuie sa astepti pana cresc, ci gard care protejeaza livada din moment ce l-ai pus)
RăspundețiȘtergereeu ce variante gasesc pe net ar fi spalieri din lemn cu aprox. 10 lei/buc. sau mai ieftin cred ca ar fi teava fii 73*7,5 la aprox. 2,5 lei/buc, iar intre stalpi am gasit sarma ghimpata la 0,56 lei/m si intre fire poti completa cu sarma simpla galvanizata la 0,18 lei/m.
cel mai bine insa cred ca ar fi un gard viu dar din fructe de padure ca sa si produci ceva cu gardul.. dar si costurile...
aveti si alte variante de garduri ieftine si bune?
Cum mai arata gardul de gladita?
RăspundețiȘtergerevand seminte de gladita(roscove)la cea mai buna calitate. Veti primi indicatii precise utilizate chiar de mine in obtinerea puietilor de gladita folositi la gardurile vii.pret 45 ron/kg negociabil in cantitati mai mari.TEL 0784482961
RăspundețiȘtergerevand seminte de gladita(roscove)la cea mai buna calitate. Veti primi indicatii precise utilizate chiar de mine in obtinerea puietilor de gladita folositi la gardurile vii.pret 45 ron/kg negociabil in cantitati mai mari.TEL 0784482961
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereCe se stie despre timpul care trebuie petrecut la ingrijirea gardului de gladita si daca se intinde ca salcimul . Eu am de ingradit 5ha si ceva ( in viitor as vrea sa ajung la 15ha de nuci) impartite in 10 parti + 7 ha de padure ( desi aici nu prea conteaza daca se extinde ) deci un perimetru maricel si apoi nu as vrea sa stau in livada de nuci Susita ( plantati in toamna lui 2015) foarte mult timp (3-4 luni adunate pe an ) cel putin pina la prima recolta cind as avea venituri suplimentare si as putea avea fonduri sa fiu inlocuit in activitatea de acum . Pt gard viu m-am hotarat la paulownia sau gladita .. .si usor usor incep sa inclin balanta catre paulownia .. care as vrea sa ii plantez la 20-30 cm unul de altul si sa nu ii las sa creasca mai mult de 2 m-3m asa in cit sa fie greu de excaladat de posibili hoti . In toamna lu 2015 am mutat in cimp 350 de buc de paulownia crescuti de mine in 2015 ( au ajuns la 2.5-3mp din aprilie 15 pina in noi 15 ) sa vad daca trec iarna si ce crestere vor avea in cimp ... si in conditii normale de precipitatii . Multumesc mult pt sfaturi etc si imi cer scuze daca nu am fost coerent .
RăspundețiȘtergereCe se stie despre timpul care trebuie petrecut la ingrijirea gardului de gladita si daca se intinde ca salcimul . Eu am de ingradit 5ha si ceva ( in viitor as vrea sa ajung la 15ha de nuci) impartite in 10 parti + 7 ha de padure ( desi aici nu prea conteaza daca se extinde ) deci un perimetru maricel si apoi nu as vrea sa stau in livada de nuci Susita ( plantati in toamna lui 2015) foarte mult timp (3-4 luni adunate pe an ) cel putin pina la prima recolta cind as avea venituri suplimentare si as putea avea fonduri sa fiu inlocuit in activitatea de acum . Pt gard viu m-am hotarat la paulownia sau gladita .. .si usor usor incep sa inclin balanta catre paulownia .. care as vrea sa ii plantez la 20-30 cm unul de altul si sa nu ii las sa creasca mai mult de 2 m-3m asa in cit sa fie greu de excaladat de posibili hoti . In toamna lu 2015 am mutat in cimp 350 de buc de paulownia crescuti de mine in 2015 ( au ajuns la 2.5-3mp din aprilie 15 pina in noi 15 ) sa vad daca trec iarna si ce crestere vor avea in cimp ... si in conditii normale de precipitatii . Multumesc mult pt sfaturi etc si imi cer scuze daca nu am fost coerent .
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereva rog sa aveti amabilitatea sa puneti 2-3 poze cu gardul de gladita ( sunt curios sa vad cum arata dupa 4 ani un asemenea gard ).
va rog daca se poate sa mai postati niste poze cu gardul de gladita sa vedem cum a crescut
RăspundețiȘtergereUn subiect demn dar din pacate lipsa informatiei da de gandit.
RăspundețiȘtergereDocumentati va oameni buni ...
Am citit tot cap coada...nu pot sa cred ce aberatii poate exista in jurul nostru... Atat practic cat si teoretic NO COMENT
Am gasit doar cateva randuri care erau cat de cat logice ... Majoritatea sunt rupti de realitate.