Iata etapele pe care le-am parcurs ca sa transformam un teren nelucrat de 7-20 de ani(depinde
despre care parcela vorbim), intr-o livada de nuci.
- Pregatirea terenului -defrisat manual cu motocoasa sau, unde nu s-a putut, cu miniexcavator. Apoi am vrut sa fac o scarificare sau desfundare teren. Problema-i ca Varnita e intr-o zona de deal, cam izolata(6 km drum forestier prin padure din satul Dorgos, jud Arad).Asa ca, din 2 firme cu care am vorbit, niciuna nu a venit sa faca lucrarea.
- Pichetare -in 2012 luna martie, 2,37 ha pentru inceput.Am vrut sa fac un fel de test mai intai, perioada de plantare optima fiind toamna, dar pentru testare efectiv, sa vad daca se prind pomii, daca nu mi-i mananca porcii mistreti, caprioarele, alte animale cu doua picioare..., pe o suprafata mai mica. Pichetarea am facut-o simplu, folosind 2 tarusi, o sfoara cu noduri din 8 in 8 m(distanta de plantare a fost 10/8m), si o ruleta.Nu am folosit tarusi, ci am facut cate un semn cu harletul, terenul fiind acoperit cu iarba ramasa din toamna anului trecut.Am pornit dintr-un colt, si am inceput paralel cu 2 laturi ale terenului, forma lui fiind un fel de trapez.Au iesit 237 de gauri, si a durat 8 ore, lucrand 2 oameni.
- Sapat gropi.Deoarece nu am reusit sa desfund terenul sau scarific, am hotarat sa fac gropile cat mai mari, pana la urma au iesit 80cm adancime, si 100/60 cm lungime respectiv latime.Am avut de ales intre 3 variante de sapat gropi- varianta ideala, manual am exclus-o din start avand 113 matri cubi de sapat, si negasind oameni dornici de asa ceva, varianta 2 ar fi fost cu tractor cu burghiu special pentru gropi, dar am renuntat si la asta din motivele - dimensiune gropa mica, 30 cm diametru, si in plus terenul fiind lutos, sfredelul tractorului ar fi facut un fel de ghiveci cu peretii netezi si tari, din care pomisorul plantat cu greu si-ar fi extins radacinile(acest lucru l-am aflat si de la profesorul din Timisoara, si de la fostul director de livezi din Lipova).Varianta care a ramas, si pe care am ales-o, a fost cu excavator cu cupa, am ales o cupa de 45 cm, care a facut gropile cam de 55-60 cm latime.
Sapatul a durat 13 ore, cost 100 lei/ ora, plus 400 lei transport utilaj pana la livada in devenire...
In plus am sapat o groapa de 2m/1,2m, adancime 1,5m, in care sa se adune apa pe care sa o
folosim ulterior la udat, si un sant de 5 m lungime, 50 cm adancime, unde sa depozitam puietii
cumparati, pana la plantare.Santul l-am facut la umbra.
- Umplere partiala a gropilor cu pamantul care a fost la suprafata.Pamantul excavat din gropi a fost vizibil diferit, primii 30 de centimetri fiind brun inchis spre negru, iar apoi galben-maroniu.Am bagat la fundul gropii pe cat posibil stratul mai fertil de la suprafata. In etapa asta ar fi trebuit amestecat si gunoiul de grajd, dar n-am stiut si l-am pus la plantare.Pamantul excavat trebuie pus, prima cupa excavata in dreapta gropii, si a doua in stanga, ca sa nu se amestece pamantul de la suprafata cu cel din adancime.Umplerea a durat o zi, 2 oameni cu sape.
- Plantare pomi.A durat 2 zile, 2 echipe de cate 2 persoane, si un tractoras cu remorca cu bidon pentru apa.Dimineata a venit un miniexcavator, a incarcat gunoiul de grajd in tractoras, si 2 oameni au imprastiat cate o galeata de mranita(gunoi de gajd cu vechime mai mare de 3 ani), la fiecare groapa, operatiune care a durat aproximativ o ora.Apoi ecavatorul a adus pamant fertil, de la suprafata, de pe o parcela de a mea ce fusese arata cu un an inainte, si l-a imprastiat la fiecare groapa.Miniexcavatorul a lucrat cam 4 ore. Cost 75 lei/ora.
Am facut mocirla pentru puietii de nuc(soiul Sibisel 44), din 1/3 balegar proaspat de vaca
1/3 pamant galben, si 1/3 apa.Un bidon de 50 litri ajunge pentru 100 de pomi.Am amestecat
pamantul maruntit din gropi cu galeata de mranita adaugata dimineata, apoi, o peroana tinea
pomisorul vertical in groapa, aliniat pe cat posibil cu cei deja plantati, si la o inaltime
potrivita astfel incat nivelul pamantului dupa acoperire sa fie egal cu nivelul la care a fost
ingropat pomisorul in pepiniera(avea o urma mai inchisa la culoare acolo unde a stat in
pamant), iar coechipierul lui tragea pamantul adus cu excavatorul, in gropa, pana la
umplere.Apoi urma scuturarea pomisorului pentru a patrunde cat mai bine pamantul intre
radacini, si tasarea cu picioarele, de la interior spre exteriorul gropii.Din pamantul ramas, se
facea un gardulet pe marginea gropii, un fel ce copca unde sa se adune apa. Am udat fiecare
pom cu o galeata de apa.Puietii i-am scos din sant cate 10, si apoi cineva a taiat 1-2 cm din
radacinile principale,operatiune numita fasonare...Rezultate mai bune la prindere au avut pomii
care au stat in groapa cu apa 1-2 ore inainte de a fi plantati.
- Am baut sampania! Glumesc, am fost cu totii prea obositi pentru asa ceva. Posibil totusi la toamna, cand sper sa continui cu plantarea pe terenul ramas...