Do what you like, like what you do.

luni, 15 iunie 2015

Primele nuci la Varnita

Anul asta s-a spart gheata la Varnita. Au aparut primele nuci :). Sunt foarte putine, eu am vazut doar 3 pe un pom, sotul a spus ca a vazut inca 2 pomi cu cate o nuca, dar eu sunt foarte multumita si asa.

Primii nuci au fost plantati in primavara 2012. Urmatorii nuci in toamna 2012, apoi toamna 2013. Unii din cei ce au deja 3 ani de la plantare au spart gheata anul acesta si ne-au facut o bucurie sa vedem primele nuci la noi in livada. Stiu ca sunt foarte putine nuci, dar la anul vor fi mai multe.

Prima nuca la Varnita
 O problema care a aparut anul asta, si care poate fi eliminata sau prevenita usor, am gasit nuci rosi de iepuri(noi credem ca sunt iepuri dar pot fi si caprioare).
Nuc cu coaja roasa de iepuri
Nuc ros si rupt de iepuri
Pagubele nu sunt foarte mari dar totusi e aiurea de tot sa vezi asa ceva. Solutia pentru protejarea pomilor pe care am ales-o a fost incercuirea tulpinii cu plasa rabitz. 2 suluri de 50 m au ajuns pentru cca 700 de nuci.

Plasa rabitz pentru protectia tulpinii de nuc

 
Tulpina nuc cu protectie plasa

Montajul plasei ne-a luat 3 zile, pentru cca 700 de pomi. Plasa am cumparat-o cu 130 de lei sulul de 50 de m (am avut nevoie de 2 suluri). Sunt si alte solutii de protectie, sper sa fie suficienta asta si sa nu mai avem alte probleme macar anul asta si anul viitor, pentru ca oricum plasa rugineste in cca ani si va trebui probabil inlocuita.

Urmatoarele poze vor fi de la cosit.



19 comentarii:

  1. Foarte frumoasa livada. Am si eu un hectar in zona Bistritei pe care vreau sa pun nuci. Cresc la munte la altitudine de 600-700m? Ai plantati un singur soi? Incurajator ca au inceput sa rodeasca din anul 3 mai ales ca sunt selectionati. De unde ii achizitionezi? Un nr de tel/site imi poti da? Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vad de ce n-ar creste. Nucii i-am luat de la Statiunea de cercetare
      pomicola Geoagiu , tel 0724380162. Totusi intreaba si acolo de zona Bistriei

      Ștergere
  2. Ai probleme cu capriorii care-si freaca coarnele de pomi. La mine au distrus partial 60 pomi dar au dat iar lastari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Capriori sunt? De unde poti sti? Dupa plasa rabitz n-am mai observat altii rosi. Unii au dat lastari da. Nu stiu daca toti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu m-am uitat cu atentie si coaja era fasi iar din discutiile avute cu vanatorii am aflat ca in acea perioada capriorii i-si schimba pielea de pe coarne si de aceea se freaca de pomisori. Am si vazut cativa in zona. Masuri de precautie gard, clopot pt zgomot, vanator, etc

    RăspundețiȘtergere
  5. Se simte ca Bionatul ajuta la stropiri?

    RăspundețiȘtergere
  6. Protectia trebuie montata din ziua plantarii. Vad ca in continuare va lipsesc tutorii de lemn.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tutori am pus la cca 50 de nuci dar nu ajuta prea mult, mistretii dimpotriva ii smulg parca si mai repede

      Ștergere
  7. Bună ziua.

    As dori o adresa de contact un nr de tel sau o adresa de e-mail, pentru ca vreau sa cer niște informații despre plantația de nuci.

    O zi buna!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua si bine v-am gasit!
    V-am citit cu mare interes toate postarile si as avea o intrebare pentru dumneavoastra.

    Detin un teren la tara (departe de marile orase) pe care as dori sa stiu daca il pot certifica bio inainte de a face ceva.Terenul se invecineaza cu un drum pietruit din sat pe o latura,o casa locuita pe alta latura si teren agricol pe celelalte laturi.Nu am gasit nicaieri ce conditii trebuie sa indeplineasca un teren pentru a putea fi considerat bio-si nu ma refer aici la eventualele toxine din sol.

    Credeti ca proximitatea de acel drum poate fi un inpediment?

    Va multumesc frumos si va doresc tot norocul pentru ceea ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu nici intr-un caz. Trebuie sa luati legatura cu o firma de certificari ecologice, si ei vor veni anual intr-o inspectie, in care practic se verifica daca sunt respectate conditiile de eco, in mare, daca nu ati folosit ingrasaminte chimice, pesticide sau insecticide chimice pe acel teren.

      Ștergere
  9. nu ati mai postat nimic de mult. As fi curios sa stiu cum a dus-o livada in aceasta toamna... Multumim ! Sunteti un motiv de inspiratie pentru multi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da? ok. ma bucur. am niste poze si o sa scriu cate ceva, am fost ocupata cu plantari gard gladita si inlocuiri la ciresi si nuci.

      Ștergere
  10. cirlan ion valentin27 decembrie 2015 la 06:24

    Buna ziua.Eu am cateva plantatii mici cu pruni,iar pentru protejarea puietilor am folosit plasa alba de plastic (la sul)care se foloseste la izolarea caselor pe exterior(peste polistiren). Este ieftina,nu o rod iepurii sau capriorii si nu rugineste.Am infasurat-u un pic mai larga ca sa o pot lasa pe pom si peste 2-3 ani.

    RăspundețiȘtergere
  11. cirlan ion valentin27 decembrie 2015 la 06:32

    Am de gand sa incerc gardul de gladita in primavara,si as incerca cu seminte.Toate livezile sunt in apropiere de sursa de apa,cred ca e un avantaj.

    RăspundețiȘtergere
  12. Aceasta livada e in Varnita din Arad? Sau la Dorgos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varnita, dar nu se mai stie nimic intrucat propietara nu a mai scris nimic de prin 2016 parca..........................

      Ștergere