Do what you like, like what you do.

miercuri, 17 decembrie 2014

Nuci altoiti sau nuci selectionati?

Dragi cititori ai acestui blog, sa incercam sa lamurim impreuna care sunt diferentele, si care sunt avantajele/dezavantajele nucilor altoiti fata de cei selectionati.

In primul rand, ce inseamna nuc selectionat? Nucul selectionat provine direct din seminte, dar nu orice fel de seminte ci seminte ,,selectionate,,. Adica, de exemplu, la SCDP Geoagiu, se culeg seminte (nuci) din livada de nuc cu soiul Sibisel 44, Germisara, Orastie etc, din acestea se selecteaza nucile sanatoase si mai aratoase(mari), care vor fi apoi folosite ca samanta de nuc.

Ce inseamna nucul altoit cred ca stie oricine. E de fapt un nuc format din 2 plante. Una din ele se numeste portaltoi. Portaltoiul poate fi de exemplu un nuc provenit din nuci micute, fara vreo valoare comerciala. Altoiul, se ia sub forma de crenguta sau mugure  dintr-un pom de soi omologat, de ex Lara, Sibisel etc. Astfel rezulta un pom cu radacina unui nuc si trunchiul si coroana altui nuc .


                              Nuc selectionat(nealtoit) vs Nuc altoit  Avantaje si dezavantaje                          


 

La ce e mai sus as adauga o problema reala in cazul in care ne hotaram sa plantam nuci altoiti. Din pacate se fura. Nu stiu cum sa spun asta mai elegant. De la mine au disparul doar cca 10 nuci in 3 ani. Dar asta pentru ca am avut grija sa anunt pe toata lumea ca nu sunt altoiti, sunt nuci banali cum are oricine in curte.

Ce nuci sunt la Varnita? Sunt nuci selectionati(nealtoiti) proveniti din seminte de Sibisel 44.


Si un certificate de calitate si conformitate.



De ce am ales de la inceput nuci selectionati si nu altoiti? Pentru mine a fost chiar foarte simpla decizia.
- In primul rand am citit ca durata de viata a unei livezi de nuc altoit este de cca 30 de ani, dupa care trebuiesc inlocuiti. Un calcul simplu am facut. Daca eu aveam cca 35 de ani cand am inceput livada, inseamna ca numai bine pe cand ies la pensie(daca mai apuc benenteles), adica pe la 65 de ani pot sa ma apuc de inlocuit livada de nuci altoiti. Asta nu a sunat  de loc bine pentru mine. Dimpotriva, nucii selectionati traiesc si rodesc si pana a 80-100 de ani. Numai bine o livada de care sa te bucuri toata viata, si apoi o mai lasi si mostenire.
- In al doilea rand nucii altoiti sunt mai sensibili la boli si necesita ingrijiri speciale. Eu tocmai alesesem nucul pentru ca e pomul fructifer cel mai simplu de crescut si intretinut(comparative cu orice, 1 ha de nuc sau un ha de mar par etc). E simplu si de valorificat pentru ca nucile nu sunt perisabile.
- In al treilea rand costul: numai in toamna asta am cumparat 60 de nuci pentru inlocuiri. Am dat pe ei 600 de lei. O suma rezonabila, nu? Comparati asta cu cca 5400 de lei cat ar fi costat 60 de nuci altoiti(la 20 de euro/buc).
- In al patrulea rand disponibilitatea. Am sunat la STATIUNEA DE CERCETARE POMICOLA RM VALCEA si la IASI unde se produc nuci altoiti. Daca te programezi cu un an inainte, ei ii produc special pentru tine. Experimente cu nuci francezi canadieni americani sau mai stiu eu ce, cu care te poti  trezi ca nu merg in Romania, sau in zona ta nu vroiam. Apoi am sunat la SCDP Geoagiu, si cu toate ca aveau deja rezervari, au mai ramas si pentru mine cativa puieti.

Aceste avantaje pentru mine au fost mult mai importante decat avantajele nucilor altoiti:

- Intra mai repede pe rod. Ok, asta ar fi un avantaj bun.
- Sunt mai productivi. Cred ca asta e destul de relativ, depinde si cat de bine sunt ingrijiti.
- Fac nuci egale si mari, usor de spart. Poate ca la Varnita nu vor fi toate nucile egale sau mari, dar tot in cozonac ajung , nu?
- Se obtin productii mai mari pe ha. Da. Dar cu siguranta nu mi-as fi permis sa am 8 ha de nuc ci poate doar 2-3 ha. Asa ca aici e probabil egalitate la produtia teoretica totala care s-ar fi obtinut daca luam nuci altoiti.

In concluzie, la Varnita avem o livada de nuc selectionati -nealtoiti proveniti din seminte certificate de Sibisel 44, o livada care s-a vazut cred ca e facuta cu minim de cheltuieli.

Eu personal nu sunt impotriva nucilor altoiti, doar ca din motivele enumerate mai sus, am ales sa plantez nuci nealtoiti. Ba chiar la un moment dat ma gandeam sa fac si o jumatate de ha cu nuci altoiti din Rep. Moldova, soiul Prezident care e si inregistrat in Cartea Recordurilor cu cele mai mari nuci posibile. Cred ca e totusi destul de complicat.

25 de comentarii:

  1. Gandire corecta. La mine au aparut primele victime una bucata porc mistret 3 pomi scosi din pamant si 3o rupti in doua. Intrebarai despre eco: ai avut nevoie de plan sau tabel parcelar (ai un model), etichetele pomilor la inspectie au fost pe pomi sau doar le-ai aratat in cutie, cat a durat de la trimiterea primelor acte la firma, vizita in plantatie, pana la emiterea actului care certifica intrarea in perioada de conversie, alte probleme aparute la tine. O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  2. cei rupti isi vor reveni daca au fost rupti acum toamna dupa caderea frunzelor. la eco e foarte simplu :) :) banul conteaza. ei te trateaza ca pe un client, nu ca pe un ,,inspectat'' adica isi fac treaba cu inspectia dar te ajuta cu actele. si daca n-ai trimiti dupa aceea si etc. doar livada sa fie eco, acolo nu cred ca s-ar inchide ochii. sa vada urme de ingrasaminte chimice sau pesticide de ex, asta nu cred ca se accepta nicicum. dar hartiile se rezolva. etichete nu am pus pe pomi(asa am cerut sa fie fara) ca sunt mai tentanti sa se fure. si n-am avut probleme de la eco cu asta. nici n-au intrebat. in rest actele dureaza ceva, dar in termenul de depunere la apia se primeste certificarea pe anul in curs. actele pt eco sunt cam aceleasi care se cer si la apia, plus o documentatie anuala cam enervanta care na, trebuie facuta. oricum totul e explicat destul de clar cel putin la firma cu care lucrez eu e destul de ok.

    RăspundețiȘtergere
  3. La Multi Ani! Sa iti traiasca livada, sa rodeasca nuci multe, sa fii inconjurata mereu de zambete si iubire!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,
    Am niste intrebari daca poti sa ma ajuti.
    De ce ai ales Sibisel 44, cum pot sa iau legatura cu cei de la SCDP Geoagiu.
    Eu am planta Fernor in 2014 primavara, am avut o gramada de probleme cu ele, acuma sunt curios daca dupa frigurile din ian. mai traiesc.
    Langa Fernor vreau sa plantez un h cu puieti selectionati din soiul Pescianschi, Sibisel 44, daca puteti sa ma indrumati care ar fi cel mai optim ca si prod,rezistenta.O zi buna in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au rezistat nucii Fernor dupa frigurile din iarna asta? Ce probleme ati avut inainte?

      Ștergere
  5. Va rog daca se poate sa-mi recomandati un soi de nuc selectionat si unul de soi altoit care merge pe zona Ardeal-centru-vest. As vrea sa plantez patru nuci pentru consum propriu si nu stiu ce sa aleg.Daca stiti cumva si unde-i gasesc .
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna dimineata, va avea loc la Timisoara in perioada 21-24 martie un Curs operator in ferme ecologice vegetale– 3 zile pentru detalii http://www.cbmanagement.ro/curs/curs-de-agricultura-ecologica. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua!As vrea sa stiu in cat timp germineaza semintele de gladita dupa ce sunt puse in pamant si modul de preparare termic(am inteles ca trebuie pusa apa fiarta peste ele si se lasa 12 ore inaite de semanare).Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact nu stiu in cat timp germineaza, dar se pune apa la 80 de grade, adica nu chiar fiarta ca se..fierb. Se pot lasa si 24 de ore in acea apa, apoi se pun in pamant.

      Ștergere
    2. Dupa cat timp au rasarit la dumneavoastra?

      Ștergere
  8. comparatia nu e tocmai corecta. ai comparat productia pt nuci selectionati de 1500-200kg la 100 nuci/ha, iar la nuci altoiti 5000-6000kg la 250-300 nuci/ha. intreb doar, daca pui acelasi numar de nuci selectionati adica 250-300/ha, nu ar insemna ca au aceeasi productie cu cei altoiti? exista si soiuri care au durata de viata mai mare, adica 150-250 de ani?

    RăspundețiȘtergere
  9. da pai, na sunt sisteme superintensive cele cu 300 de nuci /ha care cred ca se fac exclusiv cu nuci altoiti, scopul e productie maxima in timp cat mai scurt, asta se obtine cu nuci altoiti. la noi in tara nici nu stiu daca exista asa ceva inca.

    RăspundețiȘtergere
  10. Este bine ca nucile selectionate sa provina de la mai multe soiuri, nu doar unul, care se polenizeaza incrucisat, astfel sii viitorii pomi vor fi mai sanatosi, avand variabilitate genetica ridicata prin evitarea incestului(consanguinizarii).
    In afara de Sibisel 44 trebuie sa mai fie cateva soiuri, in cazul tau.
    Nucii altoiti nu se merita, cei mai buni sunt cei din selectie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai sunt si Germisara 65, dar am cerut sa fie pe factura doar sibisel ca sa fie mai simplu :)

      Ștergere
  11. Ca sa cumperi nuci de la Geoagiu, trebuie sa facu rezervare cu mult inainte? Sau cum se procedeaza?

    RăspundețiȘtergere
  12. buna ..putet sami dat un sfat ,vreu sa plantez 10 ha cunuci dar nustiu ce nuci e mai bine,altoit sau , ne altoit

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua .Am si eu 1 ha de nuci altoiti si m ar interesa un tractoras japonez .Ce marca este al dumneavoastra ?citi cai putere?Si daca merita sa dai bani pe un model japonez.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna,
    noi avem unul de 22 de cai, are putere destul de mica, se pot face toate lucrarile dar dureaza destul de mult. pt un ha ar fi sufficient asa un tractoras.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua , va scriu din Serbia si pot sa va spun ca la noi sunt pepiniere f.mari cu tot felul de puieti pomi fructiferi certificati , de foarte buna calitate si preturi mult mai avantajoase decat in Romania .Avem printre altele si nuci la preturi la fel de bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Date de contact pepiniete de nuci Serbia va rog daca se poate. Multumesc

      Ștergere
    2. marjanusimona@gmail.com
      Viber si WA 0038162 523 935

      Ștergere
  16. Buna seara ma poate ajuta si pe mine cineva si sa imi spuna ce fel de ingrasamt e bon pentru nuci

    RăspundețiȘtergere