Do what you like, like what you do.

marți, 21 octombrie 2014

Livada de nuci in anul 3 de la plantare

Primii nuci i-am plantat in primavara 2012. Din primii cca 200 de buc plantati atunci, au mai ramas pana azi aproximativ 100. Ceea ce nu-i de mirare, daca tinem cont ca 2012 a fost cel mai secetos an din ultimii 50 de ani.Apoi au mai fost 2 ture de plantari, si inlocuiri - toamna 2012  si toamna-iarna 2013. Asa ca pomii sunt oarecum amestecati.
Concluziile pe care le asteapta toata lumea: inca nu sunt nuci(fructe), de altfel nici nu era de asteptat, la soiul care a fost plantat primele nuci apar la 6-7 ani, adica anul 4-5 in livada(la cumparare au avut 2 ani).

Nuci anul 3, cei mai mari au 2,2-2,5 m inaltime
 



 
 
Din primavara 2012.

 
S-a cosit manual pe randurile de pomi, unde a fost arat, nu am putut intra cu tractorasul, intre randuri am cosit doar o zi cu tractorul(din lipsa de timp si/sau timp frumos), dar ce am observant iarba nu mai creste deloc mare unde s-a intrat cu toacatoarea vegetala. La primavara chemam un tractor cu disc greu sa discuiasca aratura veche, si apoi va fi totul tocat.
 
 
 
 
 
 
 
Din toamna 2012/2013. Nu se prea vede mare lucru, prea multa iarba anul asta(si asa arata dupa ce s-a cosit)
 

 
 
Avem si pomi rupti de caprioare(deja stiu ca mistretoii ii scot cu tot cu radacina, doar caprele ii rup)
.
 

 
Pagube inutile, nici macar nu ii mananca.
 
Anul asta am fost ocupati(si financiar) cu tractorasul si garajul, dar sper la anul macar sa incepem sa facem un gard.
 
Suntem chiar langa padure
 
 

 
 
 
Alte probleme, pe care nu le-am putut prevedea, avem o zona chiar partea cea mai de sus cca 3000-4000 mp unde nu merg pomii nicicum. Am facut plantari, replantari. Degeaba. Cred ca problema e aici sus ca pamantul fertil de la suprafata a fost spalat(inainte se ara numai de sus in jos, altfel era imposibil din moment ce asa erau parcelele oamenilor, lungi si inguste). Ce a ramas e un strat foarte subtire poate 10-20 cm pamant fertil, iar dedesupt argila lut, pamant galben, impermeabil aproape toatal pentru aer si apa. Foarte aiurea. Rezultatul:
 

 
 
Apa stationeaza la radacina nucului, pamant lutos, impermeabil.
 
Ce incercam in zona asta, scoatem folia de la radacina, care in acest caz mai mult dauneaza, scopul ei este sa retina apa la radacina pomilor, dar cand e prea multa apa ei se sufoca si mor. Apoi sapam, adaugam fan cosit(care mai absoarbe apa) dupa care pamant cu cat mai putin continut de lut gasim in apropiere, gunoi de grajd, iar pamant si la suprafata vom pune 1/2 kg de var/pom. Rolul varului e de a mai alcaliniza solul care are ph -ul mediu acid 5,7, si se spune ca imbunatateste structura solului lutos , lasandu-l mai usor de lucrat si speram noi mai permeabil pentru apa si aer.
Dupa ce principiu functioneaza varul? Teoretic, pentru ca  inca nu am incercat. Pamantul lutos e compus din particule foarte fine care stau strans lipite una de alta, lasand foarte putin aer/apa sa patrunda intre ele( spre deosebire de un sol nisipos care e format in mare parte din particule mai mari fiind foarte permeabil pt apa). Se stie ca oamenii la tara folosesc var pentru a-si limpezi fantanile. De fapt varul are efectul de a coagula particule fine de praf/mal in bucati mai mari, care se aseaza pe fundul fantanii, astfel apa ramane limpede. In cazul solului lutos varul ar trebui sa functioneze la fel, sa coaguleze particulele foarte fine de lut in particule mai mari, facandu-l mai permeabil pentru apa.
 
Concluzii, mai sunt multe de facut, dar important e ca toata suprafata de teren cu acte e plantata, mai avem de facut niste inlocuiri pomi rupti gard etc, dar totusi lucrurile se misca in directia buna.
 
 
 
 
 
 
 




25 de comentarii:

  1. Cat este partea subterana a pomilor la plantare. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie bagati in pamant exact pana la nivelul la care au fost in pamant in pepiniera. de obicei se vede o dunga neagra.

      Ștergere
  2. De exemplu cei cumparati de la Geoagiu la cati cm era dunga meagra.la un pom de 1,2m

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cam la o palma deasupra nucii(nuca lemnificata inca se vede). cand se seamana nucile se pun la o adancime de cca 7 cm in pamant. deci cam la 7 cm deasupra nucii e nivelul. nu pot sa spun de la varful radacinii cat -cca 25-30 cm, asta depinde cum au fost scosi din pamant(radacina oricum se taie, dar la cati cm depinde).cred ca ii scot cu plugul cel putin la geoagiu asa e si am avut pomi cu radacini si mai mari si mai mici, depinde cat de ud a fost pamantul cand I-au scos, si cat de adanc a intrat plugul. oricum intrebati si acolo unde ii luati ca trebuie sa va spuna exact.

      Ștergere
  3. Buna ziua, puteti sa imi spuneti cu cat ati luat terenul ? As vrea sa infintez si eu o mica livada de nuc la Bruznic ca am o casuta acolo deja.

    Va multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am luat si cu 2500 lei/ha si cu 1000 eur/ha. si am platit toate actele la notar(mosteniri etc)care au mai fost cca 500 eur/ha.
      nu garantez ca mai sunt valabile preturile astea..sau s-ar putea la Bruznic sa fie mai ieftin.chiar n-am idee

      Ștergere
  4. Cei e la firma de inspectie eco ti-au cerut harti de la 3 firme ca nu ai gasit sa cumpetri puieti ecologici. Daca da, de la cine ai obtinut aceste harti. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de la niste pepiniere de la noi din judet. cam greu ii convingi, unii nu au vrut sa dea, altii au dat, sunt dificil de obtinut aceste hartii, dar n-avem ce face.

      Ștergere
    2. daca esti din Arad, poti incerca langa piata Obor, e o pepiniera acolo, nu mai stiu cum se numeste, mie mi-au dat dar nu mai garantez ca ar da inca odata, posibil da, in Dorobanti sunt mai multe pepiniere, dc nu Galsa , Siria mai au pepiniere. Si m-am mai gandit laceva pe data viitoare cand am nevoie, sa vb cu Ecoinspect, sa vad dc adev de la comerciantii care au puieti nu sunt bune, atunci ar mai fi si Dedeman, Practiker, etc si poate de la ei ar fi mai usor de obtinut stampila pe adev.

      Ștergere
  5. Va multumesc, tocmai am plantat in Timis 6.35 ha pe aceeasi reteta ca dvs. Poate ne gandim pe viitor la o forma asociativa. Inca o data va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut. Cum se prezinta gardul acela de spini?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nicicum. nu a plouat o luna dupa semanarea semintelor de gladita,asa ca nu a rasarit nicuna. paulownia s-au ingalbenit frunzele la 2 zile dupa ce le-am plantat cu ghiveci de pamant. si intr-o luna nu mai aveam niciuna.
      la toamna cumpar puieti de gladita si salcami si plantez asa. din seminte n-am reusit nimica. (nu spun ca nu se poate totusi :)

      Ștergere
  7. ce bine ca ati gasit pamant asa ieftin dar pacat ca a ti plantat puiet din nuca si nu altoit, eu lucrez in domeniu si pentru o suma modica 2-300 deuro va ajutam sa faceti o livada profitabila bine inteles cu puiet altoit

    RăspundețiȘtergere
  8. salut.. puteti sami spuneti varog .. eu am 0,5 ha si vreau sa plantez pomi de nuci respectind toate conditiile de plantare... dar nu comunic la nimeni .. nu fac proiect.. nu anunt administratia publica locala... cind pomii vor fi mari peste vrio 15 ani pot sa am careva probleme? ca de exemplu efectuez activitatea ilegala de antrepenoriat sau mai stiu eu ce le da lor in cap... mrs . molt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt suprafete mai mici de 0.5 ha nici nu trebuie proiect.
      Succes!

      Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,
    Va multumesc mult ca ati impartasit cu noi experientele dumneavoastra in legatura cu infiintarea unei livezi de nuci. Va urmaresc de o vreme buna si trebuie sa recunosc ca faceti un lucru exceptional.
    Vazand rodul muncii dumneavoastra, am decis sa infiintez si eu o mica livada de nuci. Astfel toamna trecuta am plantat 20 de nuci din soiul Sibisel 44. Din pacate inca nu au inmugurit, dar probabil ca in perioada urmatoare vor da semne de viata.
    Va doresc un an plin de bucurii si realizari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate li se umfla mugurii dupa ploaia ce va fi dumnica.
      Multumesc pt urari, sper sa fie un an bun pentru toata lumea(macar dpdv meteorologic:)

      Ștergere
    2. Anul aceasta primăvara ne-a asaltat cu ploi, astfel că nu am avut probleme cu irigarea.
      V-aş ruga să postaţi nişte poze din anul acesta. Sunt curios cum se compoartă nucii dumneavostră, pentru că ai mei încă nu au înmugurit.

      Ștergere
    3. Buna Zsolt, am pus niste poze in postarea de astazi, 13 mai.

      Ștergere
    4. Mulţumesc mult pentru postare. Nucii dumneavoastră se dezvoltă foarte bine, se poate observa cu uşurinţă că sunt îngrijiţi corespunzător. Între timp am aflat că şi nucii mei au dat semne de viaţă, aşa că pot răsufla uşurat.
      Din câte am observat, nucii plantaţi toamna înmuguresc mai greu în primul an.

      Ștergere
  11. Daca dau semen de viata e ok. E mai greu pt ei in primul an. Daca va fi seceta la vara vor trebui udati, si de la anul vor fi ok.

    Bafta cu nucii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna , eu sunt in pasul de a planta 4,5 ha dar după cum am citit in comentariile dumneavoastră pentru plantația ce e mai mare de 0,5 ha trebuie proiect sau autorizație ...?!
    Știți cumva unde trebuie sa m-a adresez și ce trebuie sa fac?? Îmi puteți oferi niște detalii sunt de la 17 ani plecat și nu știu unde sa le rezolv,
    Multumesc anticipat
    Samuel

    RăspundețiȘtergere