Do what you like, like what you do.

sâmbătă, 18 octombrie 2014

10 reguli pentru a avea succes cu livada de nuci

Pentru ca sunt multe comentarii de genul ,,vreau sa ma apuc sa fac o livada de nuci, ce trebuie sa fac ca sa am success?", m-am gandit sa fac un articol cu cele mai importante reguli de urmat care va vor asigura garantat succesul.

1. Fa ce-ti place - asta nu numai pentru ca viata e prea scurta pentru a face lucruri care nu ne plac, ci si pentru ca daca faci ce-ti place cu adevarat, probabilitatea ca sa-ti iasa acel lucru e de aproape 100%.
De fapt, stiu ca e un cliseu, dar intreaba-te, daca nu s-ar castiga nici un ban din asta, mi-ar place sa am o livada de nuci? Daca ar fi doar un hobby, m-as apuca de asta? Daca raspunsul la aceste intrebari e da, apuca-te negresit. Daca raspunsul e nu, mai bine gandeste-te sa faci altceva cu timpul si cu banii tai. De ce? Pentru ca negresit vei ,,da de greu", de mai multe ori sau cum se spune ,,daca nu ai probleme, inseamna ca nu ai o afacere". Daca iti place ce faci, vei gasi motivatia si resursele de a trece peste toate problemele si de a merge mai departe.



2. Informeaza-te . Daca nu cumva esti inginer agronom, ai nevoie de cat mai multe informatii inainte de a incepe. Ce teren e potrivit pentru nuci? Ce soiuri de nuci merg in zona mea? E mai bine sa plantez nuci altoiti sau selectionati? De unde pot sa cumpar nucii? Cat costa terenul? Cat costa lucrarile pentru infiintarea livezii? Cat costa intretinerea livezii pana la intrarea pe rod? Ce subventii pot sa iau? Ce proiecte cu fonduri europene pot sa fac? si orice alt fel de informatii care ti se par necesare, cu cat mai multe cu atat mai bine. Nu te astepta sa tii minte totul, fa-ti o agenda in care sa notezi tot ce afli. Reciteste ceea ce ai notat, vei vedea ca iti vin idei.

3.Fa-ti un plan. Orice afacere incepe cu un plan. Trebuie sa fii constient ca infiintarea unei livezi de nuc costa bani. Intereseaza-te cat costa fiecare etapa, si fa un deviz de cheltuieli. Pune in plus 10% pentru cheltuieli neprevazute. E bine sa incepi cu mai putin si apoi sa cresti, decat sa te trezesti pe parcurs ca ti s-au terminat banii si esti blocat. Inainte de a incepe scrie intr-o agenda tot ce ai de facut, cu cine vei face lucrarile, de unde iei pomii, cat costa orice.
,,Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ". Asteapta-te ca planul facut sa nu funtioneze perfect si fii pregatit sa faci ajustari pe parcurs. E mai bine sa ai un plan pe care sa-l modifici din cand in cand decat sa nu ai  un plan de la inceput.

4.Da inapoi comunitatii cat poti. Ai muncit singur, si ai reusit. E meritul tau 100%. Asa e oare? Poate ca vecinul te-a ajutat cu un sfat gratuit, poate altcineva te-a incurajat cand te gandeai sa renunti, poate altcineva ti-a imprumutat niste unelte. Nimeni nu reuseste singur. Asa ca e bine sa dai inapoi ce poti, cand poti. De exemplu, ia o batranica la autostop, in zona unde ai livada (fara sa-i ceri bani), impartaseste din experienta ta, ca nu te costa nimic,  umple cu pietris o gropa din drumul spre livada pe care-l folosesc si altii, angajeaza din oamenii locului cand ai nevoie de o mana de ajutor, si trateaza-i omeneste. Sunt multe alte lucruri care se pot face, trebuie sa fii doar atent sa nu ratezi nici o oportunitate de a face ceva pentru comunitatea unde ai livada.
Asta nu doar ca te va face sa te simti bine, dar iti vei face si o reputatie buna, de la inceput. Asta te va ajuta cam la fel cum o reputatie buna ajuta orice firma.

5. Orice ar fi, nu te ,,pune rau" cu vecinii. Cu totii avem simpatii si antipatii. Problema e ca mai ales la tara orice mica cearta are potentialul de a se transforma in dusmanie pe viata. Asta iti va creea tot felul de probleme la care nici macar nu te poti gandi acum (tractoristul nu vine sa-ti are pentru ca e var de-al 7-lea cu persoana cu care te-ai certat, oile trec mereu peste livada ta nou infiintata, vecinul a dat foc la resturile vegetale de pe un teren lipit de livada ta, si focul s-a extins si la tine, s.a) Asa ca, orice ar fi fereste-te de certuri cu vecinii, sau chiar de mici discutii ,,nevinovate,, in contradictoriu. Asta mai ales daca esti o persoana noua in sat, si nici nu locuiesti acolo.
Fiecare comunitate are rivalitati de-o viata. Nu lua partea nimanui, oricat de mult ti s-ar parea ca una din parti are dreptate. Daca esti neutru, vei fi lasat in pace, si exact asta e ceea ce vrei.

6. Daca ai reusit, continua, daca n-ai reusit, continua. Poate nu ai reusit din prima, poate pomii nu s-au prins sau animalele salbatice au mancat 80% din nuci. Dar cu siguranta ai invatat ceva din asta. Foloseste-ti experienta capatata ca sa faci lucrurile mai bine anul viitor.
,,Numai un nebun se asteapta ca facand acelasi lucru exact la fel, sa aiba rezultate diferite". Schimba ceea ce n-a mers. Solutii sunt la orice.

7. Gandeste pe termen lung .Livada de nuci da roade peste cca 6 ani de la plantare(asta daca ai facut totul bine, si nu trebuie sa replantezi de cateva ori). Trebuie sa fii constient de asta, livada de nuci este o investitie pe termen lung. Dar chiar daca nu ai roada in primii ani, asta nu inseamna ca nu poti castiga niste bani din investitia ta, astfel :

8. Atrage cat mai multi bani din subventii si proiecte europene. Avem norocul sa traim intr-o perioada in care putem beneficia de subventii si de fonduri europene pentru livada noastra. Asta nu a fost dintotdeauna asa, si poate nici nu va dura la nesfarsit. Profita la maxim de tot ce ai dreptul sa primesti, fie ca sunt subventii sau fonduri nerambursabile pentru investitii in livada.
Acesti bani te vor ajuta sa intretii livada pana la intrarea pe rod, ba chiar poate sa te si extinzi. Subventia pentru un ha de nuc bio, este de 399 eur/an, iar la aceasta se adauga subventia pe suprafata, cca 158 eur/ha. Exista si alte modalitati de a castiga bani pana intra livada pe rod, ex cultivarea terenului cu trifoi, grau, etc cam orice, mai ales daca ai deja utilaje.
Toate informatiile legate de subventii si proiecte se pot lua gratuit de la APIA si Directia Agricola.

9. Acopera-te de hartii. Pentru orice faci ai grija sa ai documentele necesare conform legii. Fie ca e vorba de acte pentru teren (proprietate sau arenda), acte pentru pomi, impozite platite la primarie, autorizatie de plantare, certificari bio, etc.
Aceste acte iti vor fi necesare mai tarziu negresit, fie pentru subventii, fie pentru proiecte, fie la un eventual control. Fa-le la timp, chiar daca te costa bani, pentru ca ulterior nu le vei mai putea face. Fa-ti o mapa unde sa tii toate documentele legate de livada, si ia-o cu tine de cate ori mergi la institutiile statului cu treburi legate de livada. Asa vei putea prezenta pe loc orice hartie ii trece prin cap functionarului respectiv sa iti ceara.

10. Distreaza-te!  Cele mai bune rezultate le obtii daca te si distrezi in timp ce muncesti. Asta e valabil pentru orice fel de munca. Gandeste-te ce te face sa te simti bine legat de munca la livada ta, si fa acele lucruri. De exemplu, du-ti cu tine felul de mancare preferat, ia o pauza de 2 ore si dormi la amiaza daca asa iti cade bine(doar nu ai nici un sef care sa te verifice, si treaba oricum o vei face, ca doar pentru tine lucrezi), ia cu tine catelul, sau invita-ti noua prietena.
Vei vedea ca ai o motivare extraordinara de a munci la livada ta, mai ales cand incep sa se vada si rezultatele.

                                                                     Succese!

19 comentarii:

  1. Am o livada micuta de nuci de 1 an de zile. Am preferat sa cumpar nucii fara factura pentru a nu mai platii si tva-ul. Cat de importanta este factura nucilor pentru viitor in ideea obtinerii unor fonduri sau beneficii?

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ar interesa si pe mine un raspuns la aceasta intrebare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara factura nu poti sa faci autorizatie de infiintare livada, si fara autorizatie nu poti sa faci proiecte, in rest, la Apia nu s-a cerut pana acum factura, sau autorizatia. firmele de certificare eco de asemenea verifica factura.
      parerea mea e ca e mai bine sa se faca totul cu hartii de la inceput, pentru ca ulterior va fi imposibil.

      Ștergere
  3. Bună seara,
    deţin 1,16 ha de teren arabil şi în toamnă vreau să plantez nuci selecţionati de la Geoagiu. Vă rog, dacă puteţi să-mi spuneţi care sunt paşii de urmat, adică: de unde se scoate autorizaţia de plantaţie, de ce acte au nevoie cei de la Apia pentru subvenţie, etc. Vă mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Autorizatia se obtine de la directia agricola. Pt subventie aveti nevoie de actele pe teren, extras cf pe numele dvs sau contract de arenda si o adeverinta de la primaria unde e terenul.
      Terenul trebuie sa aiba destinatia arabil sau livada, nu pasune/faneata.

      Ștergere
  4. Am trimis un mail la Directia Agricola de la mine din judet daca pot obtine autorizatie de plantare daca plantez nuci obtinute de mine si mi-au raspuns ca pot obtine. Acum nu stiu ce sa cred. Probabil va trebui sa ma duc sa vorbesc cu ei sa fie treba sigura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai mergeti si vb sa fiti sigur. cel putin la Arad mie mi-au cerut factura pe puieti..

      Ștergere
  5. In lege asa scrie ca trebuie sa provina din pepiniere autorizate.

    Art. 17
    Cultura nucului din categoria pomi razleti este supusa si urmatoarelor prevederi speciale:
    a) plantarea nucilor se face cu materialul saditor selectionat, provenit din pepiniere autorizate; terenurile supuse eroziunii se pot planta si cu biotipuri locale provenite de la pepiniere silvice

    RăspundețiȘtergere
  6. Am 14 ani vreau o livada de nuci am auzit ca e ptofitabila si ma gandesc la viitor cum sa fac pui din nuci la ce adancime sai plantez la ce distanta unul de altul etc..?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai intai planteaza nucile in gradina, pe randuri cu distanta de 50-60 cm intre randuri , si cca 10 cm intre nucile pe rand. Dupa 2 ani, poti muta puietii la locul lor in livada.

      Ștergere
  7. Buna, Anamaria,
    Sunt studenta la masterat si studiez afacerile cu nuci din Romania, exista vreo posibilitate sa avem o colaborare in cacest caz? As avea cateva intrebari despre infiintare si primii ani de la infiintare. Acesta este Emailul meu (ratcristinanicoleta@yahoo.com) m-ar ajuta foarte mult daca as putea face un schimb de informatii cu tine.
    Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua! Am si eu cateva intrebari: as vrea sa plantez o livada de nuci pe 1h,imi trebuie o suna de bani inainte pentru a cumpara nucii si alte utilitati si primesc subventie dupa un anumit timp sau se pot primii bani inainte pentru a incepe plantarea? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am fost contactata de o firma infiinta prin fonduri europene de nuci de curand..Pentru a profesa ca inginer agronom ..avem colegi de meserie de igineri care au lucrat in acest domeniu se practica greu ? riscuri..dezavantaje ? precizez ca nu am experienta !! multumesc anticipat !! orice informatie si sfat este bine venit !!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pe un teren de 35 ari plantatie nuc am sanse sa primesc suventie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca am 1.15 ha teren pasune pot sa infiintez o livada de nuci. Terenul este eco cu o inclinatie de 25 grade, este in trepte. Am eu o pepiniera mica de pui de nuc Astept raspuns. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Bună vreau să plantez in grădină 40 de hari de puieți nuci trebuie vreo autorizație și de unde vă rog, și un preț dacă știi! Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere