Do what you like, like what you do.

vineri, 12 iulie 2013

Livada de nuci in anul 2 de la plantare


 Cum s-au dezvoltat nucii in anul 2 de la plantare, fata de cei care sunt in primul an, sper sa se vada in pozele urmatoare.Anul asta nu am cosit, pentru ca au fost ploi suficiente, si pomii sunt deja destul de mari ca sa nu fie sufocati de iarba.In plus, asa mai derutam si animalele salbatice, de care nu ducem lipsa la Varnitza.

La toamna sper sa aram, asta depinde de vreme, (si de tractorist!), si sa continuam sa plantam inca 1,5 ha.Pentru cine n-a urmarit blogul pana acum, sunt nuci plantati in primavara 2012, care au avut parte de un prim an foarte secetos, dar totusi in 2013 am avut noroc de ploi si s-au dezvoltat foarte frumos, si mai sunt si nuci plantati din toamna 2012, anul asta fiind primul an dupa plantare.Anul asta foarte putini nuci nu s-au prins, doar cei unde a baltit apa, fata de cei plantati in primavara 2012, din care s-au prins doar cca 50%.Toti nucii care nu s-au prins vor fi replantati in toamna, sub 50 de bucati, din cca 600.

Nici cu bolile nu am avut probleme mari anul asta, cred si din cauza ca au avut suficinta forta sa se apere si singuri, am facut doar 3 sropiri anul asta cu zeama bordeleza, una cu concentratie 1% in primavara la umflarea mugurilor, si inca 2 stropiri cu concentratie 0,5% in aprilie-mai. De 2 ori i-am stropit si cu zeama de urzica, insa nu sunt sigura daca ii ajuta la ceva sau nu..La fiecare stropire am adunat cu mana frunzele innegrite de arsura bacteriana a nucului, dar nu au fost foarte multe, spre deosebire de anul trecut.Paianjenul rosu, nu si-a facut anul asta aparitia, am vazut doar foarte putin frunze atacate(umflaturi pe frunze,ca niste scoici mici de cca 1 cm diam, de culoare alba pe spatele frunzei).

Rand de nuci, anul 2 la Varnitza
Unde se vede ca iarba a crescut mai mare pe randurile de pomi, care au fost arate in toamna, decat intre randuri
Nuci din anul 2
Nuc din anul 2, observati diferenta fata de cei din anul 1
Paznicul livezii..


Tot nuci, anul 2
Nuci din anul 2, plantati in toamna 2012
Unul din putinii nuci care au fost destul de inalti in primavara pentru a incepe formarea coroanei

Nuci, anul 2 de la plantare
Nuc din toamna 2012, anul 1 de la plantare
 
Nuc din toamna 2012
Nuc in primul an la Varnitza
Nuc anul 1

Nuci anul 1 de la plantare, din toamna 2012

Nuc anul 1 de la plantare(toamna 2012)



Nuc anul 2, peste 1,2 m a crescut in 2013, sunt si altii care au crescut aproximativ 1 m, dar cred ca asta a crescut cel mai mult
Avem si prune..

155 de comentarii:

  1. Se vede limpede ca au fost mult mai multe ploi anul acesta si asta le-a prins foarte bine, sunt verzi, iarba inca e verde. Nucii din anul 2 deja si-au vindecat radacinile si au putut performa mai bine anul asta. Am observat ca nu au tutori; macar cei mai inalti trebuie ajutati sa nu fie rupti de vant, ar fi pacat. Si sa nu uiti la toamna de animale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu vantul nu am avut probleme pana acum, cu animalele am avut, de-asta ma chinui sa fac gard..avem tutori la 50 de pomi, intr-o zona chiar la capatul parcelei unde am avut cele mai mari probleme cu mistretii. vad ca pana acum nu i-au mai atacat pe cei cu tutori, dar am si lasat iarba pana la brau tocmai ca sa mai deruteze mancatorii astia de nuci

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa va traiasca livada, sa creasca mare si roditoare! Felicitari! Pe cand primele nuci, cand incep sa rodeasca? O vara frumoasa iti doresc! PS Paznicul este superb!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumiri.Cam in 4-5 ani ar trebui sa inceapa sa rodeasca.Primele nuci poate chiar in 3 ani le vom vedea.

    RăspundețiȘtergere
  5. abia acum apar problemele mai mari intra tapii in livada cu coarnele descojesc tot trunchiul nu faceti taieri daca nu va pricepeti nu lasati solul inierbat ierbicidati si intrati cu freza de sol achizitionati un tractoras de 14 cp cu freza am si eu o plantatie de 7 ani 1000 de pomi este enorm de multa munca fac si 12 stropiri pe an si nu e suficient intirzieri de 2 sau 3 zile la stropiri din cauza timpului nefavorabil sau alte cauze si ai boala in plantatie de care greu mai scapi iar de la rodire pina la productie dureaza mult de productie poti vorbi dupa 10 ani
    eu nu as mai incepe o alta plantatie daca ar fi sa o iau de la capat ma puteti contacta la nr tel 0744230058

    RăspundețiȘtergere
  6. la 1000 de pomi aveti si dvs vreo 8-9 poate chiar 10 ha de nuci.noi chiar acum vrem sa luam un tractoras cu freza, cositoare si plug. separat am gasit o remorcuta pt carat gunoi.la dvs face fata tractorasul de 14 cp? ce fel de sol aveti dc nu va deranjeaza sa spneti,si ce lucrari faceti cu 14-le? multumiri

    RăspundețiȘtergere
  7. nu aveti nevoie de plug si cositoare in plantatie e suficient sa ierbicidati si sa intrati cu freza pe tractorasul de 14 cp mai puteti monta si o stropitoare cu turbina de 100l
    eu am achjzitionat utilajele de la duotrac brasov si sunt f. multumit

    RăspundețiȘtergere
  8. nu putem ierbicida ca livada e ecologica.asa ca va trebui coasa.stiu tractorasul ala albastru la 14 cp. ne gandim si la el.dar oricum nu cred ca face fata. la noi e zona de deal, pamantul e usor de lucrat dc a mai fost arat inainte. ne gandim.oricum pana in primavara va fi un tractoras.

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. folia tine temperatura mai scazuta vara la radacina pomului, si pastreaza mai mult timp umiditatea in sol.in plus nu cresc buruieni langa pomisori.
      pe mine m-a ajutat foarte mult pentru ca apa e f putina la Varnitza.
      problema e cu mistretii, pt ca sub folie se aduna umiditate si poate si tot fell de gandacei, asa ca porcii sapa sub folie uneori.

      Ștergere
  10. Buna ziua ,Felicitari pentru tot ceea ce ati facut pana acum ,totul e"ca la carte" ! Intr- adevar e multa munca dar eu zic ca merita efortul .Si eu imi doresc de vreo zece ani sa fac acelasi lucru ,dar avand in vedere faptul ca nu locuiesc in tara,mi-e foarte greu sa cred ca mi-ar reusi.Aici bineinteles ma refer la cea mai crunta problema din Romania:mentalitatea(hotie,vandalism,invidie,etc).Fizic as fi putut sa o fac dar cine imi pazea mie plantatia?Pana azi sunt sigur ca nu mai aveam nici urma de nuc in tot campul! Trist dar adevarat! Se stie clar ca in Romania hotia si coruptia sunt "calitati de rang inalt" si toata lumea "se descurca" ...Pacat...! Totusi,in incheiere as vrea sa va intreb ceva legat de plantatia dvs.,si anume nu v-ati gandit sa plantati piersici sau nectarini intercalati cu nucii avad in vedere ca acestia rodesc incepand cu anul 2 de la plantare? In anul 5-6 cand deja incep nucii sa produca ,piersicii se pot sacrifica lasand loc plantatiei de baza. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am gandit pentru ca daca cu nucii vi se pare ca e multa munca, cu piersicii e de 10 ori mai multa:)

      Ștergere
  11. As dori tare mult sa vb cu dvs daca se poate sa imi lasati scris un nr de contact,bineinteles daca nu va deranjez si aveti putin timp liber.Va las scrisa adresa mea de mail in cazul in care doriti sa ne lasati nr de tel:ionelalauraplitea@yahoo.com.Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog puneti orice intrebari aveti pe site, s-ar putea sa mai fie si altii interesati.Daca stiu va raspund cu placere:)Multumesc

      Ștergere
  12. Buna! Nu stiu la cine va referiti,la mine sau la d-na.Anamaria ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua ! Am doua ha in jud. Arad si as vrea sa infiintez o plantatie de nuci. As dori, daca se poate, sa ma ajutati cu info in privinta alegerii soiului , etc...etc..
    Va rog sa imi lasati un nr de telefon , daca se poate pe adresa acovaci@clicknet.ro
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. astept noi actualizari. Banuiesc ca nu te-a surprins anul asta niciun nuc cu vreo surpriza, hm?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. actualizare anul viitor, anul 3 de la plantare. surprize, da si nu, in mare e ok. solutii sunt pt orice

      Ștergere
  15. Pentru porcii mistreti solutia este gardul, am incercat si altfel dar in tara noastra te bati cu morile de vant, fondul de vanatoare este peste tot, daca va interesati o sa vedeti ca si terenul dvs este cuprins intr,un fond de vanatoare care la randul sau are afiliata o asociatie de vanatoare privata care isi creste in liniste porcii mistreti pe proprietatile celor care vor sa faca ceva. Am o livada de pruni si doresc sa mai infiintez una de nuc dar nu am bani suficienti nici pentru teren nici pentru gardul care costa mai mult decat terenul. Poate ma ajutati cu un sfat pentru accesare de fonduri . Va multumesc gbica67@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitari Anamaria ptr. realizare si succes pe mai departe! eu am sa incerc sa realizez o plantatie in imediata apropiere a Bucurestiului (Giurgiu). Sunt sigur ca voi intampina probleme cu temp. ridicate ,dar sper sa echilibrez situatia prin irigatii. Daca mai sunt persoane care au mai realizat plantatii in astfel de zone mai de campie, as fi bucuros sa tinem legatura.

    RăspundețiȘtergere
  17. buna ziua! daca vreti sa ne spuneti ceva despre costuri,puietiide unde vin, se pot planta si priimavara ?iepurii fac daune si ei ,ca sa nu cheltuii bani pe gard ptr inceput.
    danut.
    multumesc mult si felicitari ptr livada.
    ps trec din cind in cind prin varnita si ma opresc la verdea de unde esotia!se poate si vizita fara sa deranjez prea mult!?

    RăspundețiȘtergere
  18. buna ziua .. imi cer scuze pentru deranj dar as vrea sa stiu ce soi de nuci ati plantat daca se poate

    RăspundețiȘtergere
  19. buna,
    doresc sa achizitionez teren pentru infiintarea unei livezi de nuci. ce parere aveti despre Anexa 10 - Zone cu potential agricol (Masura 121) ? Oare e indicat sa te iei dupa acele recomandari ? Pe ce criteriu si cat de vechi sunt oare datele de acolo ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e ok anexa 10.zonele cu favorabilitate maxima pt nuc trebuie sa fie ok

      Ștergere
    2. mai bine cautati pe net harta pedologica a Romaniei fiindca acolo puteti sa va orientati mai cu usurinta despre consistenta terenurilor agricole

      Ștergere
  20. Buna as dori sa plantez si eu circa 1 sau 2 hectare de nuci si vreau sa accesez foduri...cine ma poate ajuta? am teren am utilaje am spatiu pt tot. Si bani sunt da nu asa multii...ceva despre fonduri daca stiti va rog...b_c_gyermek@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergeti la Directia Agricola din zona dvs si va vor indruma ei.Inca nu se stie exact ce programe vor fi in 2014 dar e ok sa mergeti din timp.

      Ștergere
  21. Buna seara,
    Am plantat acum 3 ani 2 nuci, unul din ei s-a uscat dupa prima iarna, l-am lasat pe loc iar pe la jumatatea verii i-a dat 2 lastari care s-au dezvoltat putin, in orice caz dupa 3 ani abia daca ajunge la 1m.Ce ma sfatuiti sa fac.As taia unul din lastari dar nu stiu care,unul e mai gros dar ramurelele pornite din el sunt imbarligate, celalalt lastar e mai subtirel dar cu un inceput de ramificatie mai ca la un pom.
    Celalalt nuc s-a dezvoltat foarte frumos,are peste 2,5 m dar este foarte aproape de casa(1m) as vrea sa il mut,as putea face asta in primavara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parerea mea ar fi sa lasati un lastar principal, cel mai gros, taiati toate ramurile laterale, pana ajunge la inaltimea de 1,2 m, apoi incepeti sa formati coroana.
      nucul de langa casa se poate muta teoretic, incercati sa luati cat mai multe radacini si la plantarea noua sa faceti mocirlirea radacinilor cu 1/3 balega proaspata de vaca sau cal, 1/3 pamant galben, 1/3 apa.radacinile care se rup sau care par bolnave ar trebui fasonate(se taie putin din ele)

      Ștergere
  22. tr. "Anonim"
    Pentru infiintarea unei livezi de pomi (inclusiv nuc), incepand din 2014, vor exista fonduri europene nerambursabile destinate strict pentru asa ceva. In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala o sa puteti accesa fonduri pentru infiintare plantatii de nuci. Cofinantarea nu a fost publicata inca, dar va fi probabil de cel putin 50%. Pentru o livada de 1-2 hectare (o livada mica), va recomand masura 112 - Instalarea tanarului fermier, unde suma nerambursabila este de 100%. Dec,i practic, dvs. nu puneti nici un ban, iar 60 % din valoarea priectului o primiti in 15 zile de la semnarea contractului de finantare. Este o oportunitate buna pentru fermele mici. Finantarile pot ajunge pana la 60000 Euro / ferma in cadrul masurii 112. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  23. Avand in vedere perioada 2014-2020, si anume masura 112 - Instalarea tanarului fermier, unde suma nerambursabila este de 100%, are cineva ceva informatii.?????/

    RăspundețiȘtergere
  24. buna, am vazut comentarii de la multi pe aceasta tema, sunt interesat si eu sa infiintez o plantatie de nuci, am 3 hectare de teren(pasune si deal in zona sucevei, am cautat si am gasit in franta (unde si lucrez momentan)un nuc (lara) care rodeste la trei ani de la plantatie, face intre 6-8 tone de nuca/hectar(200 de nuci)..care ma puteti ajuta cu ceva sfaturi, as fi recunoscator...ma puteti gasi la nr 0740762559 sau m.iurea@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa luati sfaturi de acolo de unde lucrati , parerea mea e ca mai buni ari fi nucii din rep Moldova pt zona Suceava. Probabil si mai ieftini.Si la fel rodesc rapid, am vazut pe youtube nuc cu nuci pe el din primul an de la plantare.

      Ștergere
  25. Buna ziua, ma gandesc sa incep si eu o livada de nuci in zona Muncel, Dej, si ma intrebam daca nucii, sunt foarte influentati, de geruline puternice din Ardeal?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu nu prea le plac gerurile, in special primavara tarziu cand pot ingheta florile si ca la orice pom fructifer se pierde din productie.

      Ștergere
  26. buna ziua! imi spuneti var ce pomi soiuri de nuci ati plantat?autohtoni?altoiti?se merita de plantat pomi altoiti in Moldova?ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am plantat nealtoiti de la Statiunea de cercetare Geoagiu. In Moldova cred ca merg bine nucii dar depinde de zona.Sunt puieti nuc de vanzare in Rep Moldova,care s-ar putea sa merga si la noi nu cred ca sunt scumpi.

      Ștergere
    2. Buna,as dori sa infiintez o livada de nuci pe o sprafata de 2h in zona Cluj. De ce soi as avea nevoie si cam cat mar costa?

      Ștergere
  27. buna ziua ¡ vreau sa infintez o plantatie de nuci de 5 ha ,vreau sa stiu de ce investitie e nevoie tinanad cont ca trebuie sa cumpar si terenul, vreau sastiu daca zona Fagaras
    e o zona buna pentru nuc , si ce soi ar merge acolo.
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu stiu exact zona Fagaras daca e buna sau nu, exista si aici pe blog publicat un table cu zonele de favorabilitate pentru nuc.
    Si in rest va puteti orienta dupa nucii din zona cum cresc cat rodesc.

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua.Am si eu nevoie de niste informatii daca se poate:Provin din Arges si as dorii sa infiintez si eu o plantatie de nuci.terenul se afla intr-o zona de deal mai exact la poalele padurii au mai fost nuci pusi dar au mai cazut din ei fiid foarte mari si batrani si au ramas foarte putini.Vreau sa plantez din nou dar cu ceva mai spornic decat ai nostri ma poate ajuta cineva cu sfaturi?stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Statiune de cercetare pomicola Tg Jiu 0253 212 471 e in zona dvs.Cand am vorbit cu ei aveau nuci selectionati la 10-15 lei.Daca vreti sa investiti mai mult la Rm Valcea si la Iasi sunt statiuni de cercetare pomicole specializate pe nuc unde gasiti nuci altoiti, la cca 70 lei/buc.Alta varianta ar fi nuci altoiti din import, Franta, Ungaria sau Rep. Moldova, cca 20 eur/buc.
      Cei mai productivi cred ca sunt cei francezi.

      Ștergere
  30. Buna as dori sa infiintez o livada da nuci in zana Salaj Ardeal de 2 ha in zona de dea langa padure.Am defrisat terenul cu motocoasa de spini. Va rog sa ma ajutati cum sa accesez fonduri

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua,stie cineva o societate care vinde soiul francez Lara sau cel din Rep.Moldova care nu stiu cum se cheama?(bineinteles cu o consiliere).Ma gandesc pentru Judetul Suceava,sud.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. puieti francezi lara nu gasesti usor in romania ,eu am incercat sa fac comanda la ovidiu lazar care e distribuitor linard franta ,numai ca e a zis ca are lara si cand am trimis msg la linard franta au zis ca numai au lara ,eu am gasit si facut comanda in italia...soiurile din rep. moldova le gasesti la lenuta bigu din bt. vinde puieti de la kiktenko..

      Ștergere
    2. Franquertte gasiti la vrancea

      Ștergere
  32. Salut. Si eu sunt vreau sa imi infiintez o plantatie de nuci, si sunt in plin avant de acumulare de cunostinte si de pregatire, gasire teren si restul. Problema este ca la un momendat m-am gandit ca ar trebui sa aflu si niste preturi exacte, pentru miez de nuca, sa pot sa imi fac un calcul cat mai exact. Zis si facut, am cautat pe net, am gasit cativa producatori de ulei de nuca, m-am dat deja producator si am spus ca vreau sa vand, si i-am intrebat cat imi ofera. Raspunsul lor m-a debusolat un pic, 12 lei cu tva inclus. Mi se pare un pret ridicol. Voi ce parere aveti? Cam la ce preturi vindeti/vreti sa vindeti?

    RăspundețiȘtergere
  33. Pretul in en-goos este de 25 de lei.. gasesti pe net cumparatori, iar pe piata este 30-35 de lei...se stie ca pretul nucilor este destul de mare, asa ca se merita. In acelasi timp merge si cu aluni, nu sunt pretentiosi si in acelasi timp si ei au un pret destul de bun....APROPO cu fondurile europene: la masura 112 se vor da 70000 euro nerambursabili, dar trebuie sa investesti 20% din suma pe care o veti primi respectiv 70000 euro...

    RăspundețiȘtergere
  34. ce distanta se lasa intre nuci la plantare,cati nuci se pot planta pe un ha,de exemplu?Si,daca stiti,imi spuneti pt ce suprafata minima de plantatie se acorda fonduri prin acea masura 112.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de soiul de nuc ales. Eu am plantat un soi francez la 8x8 m. Se pot planta si mai intensiv de atata, dar si cu distante mai mari intre ei

      Ștergere
  35. Buna ziua! M-ar interesa si pe mine cateva informati despre infiintarea unei livezi de nuci, am aprocsimativ 3 ha de pamant in apropiere de Ramnicu Sarat, judetul Buzau in zona de deal, as vrea sa stiu cam ce bani ar trebui sa am la dispozitie pentru a planta 2 ha pentru inceput, daca pot accesa fonduri europene, si daca pot accesa cam ce bani ar mai trebui sa pun din buzunarul meu? De mentionat ca pamantul nu este pe numele meu, este pe numele bunicului meu, trebuie neaparat sa il trec pe numele meu pentru a putea primi fonduri europene? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  36. ana maria, as vrea sa stiu daca nucii vostrii sunt din Romania sau adusi din Franta , Italia etc...
    George

    RăspundețiȘtergere
  37. Am pus si eu folie la nuci si m ar interesa experienta ta legata de aceasta.Unii zic ca nucul nu respira tu ce crezi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e folie semipermeabila, in magazine se chiama ,,agrotextil,,, ii foarte ok. Tine umezeala in sol si tine umbra solului vara, lasa apa de ploaie sa patrunda prin ea, deci si aerul evident.Asa cum face in natura un covor de frunze.Am vb cu inspectori de la certificarea eco, care au vazut multe livezi, si au zis mereu ca ,,folia m-a salvat pe mine,,(adica de seceta).
      Daca ai pus folie, incearca vara, sa ridici folia si sa tii mana pe sol sub folie.O sa vezi ca e racoare si putina umezeala chiar si la 42 de grade.Plus ca nu cresc buruieni. Sau cresc putine cu radacini slabe si le poti rupe usor.
      Succese!

      Ștergere
  38. buna ziua!as dori sa infiintez o livada de nuci in jurul tg -mures-ului,sunt novice,deci orice info m-ar ajuta enorm de mult;va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  39. cei care doriti si mai multe informatii despre nuc cititi si forumul softpedia sectiunea nucul plantare si intretinere,,,se face si multa bascalie pe forum dar sunt si lucruri interesanta..in primele 100 de pg. sunt lucruri utile de citit

    RăspundețiȘtergere
  40. salut,am si eu 1 ha si iarna asta au fost rosi aproape toti puietii.Ce solutii de protectie credeti ca as putea folosi?

    RăspundețiȘtergere
  41. Puietii se pot proteja cu plasa de rabit, aceasta fiind foarte eficienta.

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua.
    Detin in apropierea orasului Oradea un teren de 1 ha si intentionez ca in toamna sa infiintez o livada de nuci.
    As avea cateva intrebari daca sunteti amabili :
    1.Ce amplasare cardinala este de preferat ?
    2.Ce tip de nuci se preteaza in aceasta zona ?
    3.Ce analize de sol si unde trebuiesc facute?
    Va multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna ziua,
    urmaresc cu mare interes acest blog. Ce s-a intamplat in ultimul timp? nici o miscare... cum au iesit nucii din iarna?

    George

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut noroc de iarna usoara asa ca nucii sunt ok cu niste pagube chiar minore facute de animale.Multumesc pentru interes, George si tuturor celorlalti, o sa mai fac niste poze cat de curand.Sincer nu mi s-au parut ca ar fi schimbari importante:)).

      Ștergere
  44. Buna ziua.detin o suprafata de 5 ha PASUNE in judetul ARAD,as vrea sa fac si eu o LIVADA DE NUCI.Problema este ca nimeni nu stie sigur daca pot sa PLANTEZ sau NU pe PASUNE.primaria zice ca ai putea dar LOCALNICII iti sar in cap,sau daca il ingradesc am sansa sa distruga tot mai ales CIOBANII din zona etc.INTREBAREA pot sa fac LIVADA pe PASUNE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bine ar fi sa mergeti la Directia Agricola, langa piata mica in Arad, sa intrebati exact.Daca e terenul dvs nimeni nu are ce comenta, nici ciobanii nici satenii:)

      Ștergere
  45. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna ziua Abamaria! Felicitari in primul rand pentru livada. Ai beneficiat de subventie de la stat pana acum? si cat anume? Ms anticipat

    RăspundețiȘtergere
  47. Trebuie sa-ti dau si un miel acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Subventia ,, pe suprafata,, care o ia oricine are pamant fie il lucreaza fie nu, aprox 120 eur/ha.Plus ajutorul pentru perioada de conversie care l-am luat o data deocamdata anul trecut a fost cca 500 eur/ aproape 5 ha plantate.Dar din astia 500 am dat aproape 250 eur firmei de certificari eco.Sunt niste bani care te ajuta sa intretii livada pana la momentul intratrii pe rod.

      Ștergere
    2. Am auzit la cineva ca ar lua in jur de 15000 euro subventie pe hectarul de nuci. Ai auzit ceva? Am vazut si cateva stiri despre asta dar nu dadeau detalii. Stiu tot asa la un anumit soi de vita de vie se da subventie 12000 euro. Ma scuzi ca te agasez cu intrebarile

      Ștergere
    3. nu exista asa ceva.intrebati la apia, ei se ocupa de subventii.in rest sunt povesti.chiar pescaresti as putea spune:)

      Ștergere
  48. vreau si eu sa ma alatur la conversatiile voastre,eu sunt din Rep.Moldova,centru,la noi fertilitatea solului e de 72% si ma gindesc si eu in inittierea unei mici afaceri de plantare si cresterea nucilor si realizarea lor,sunt si eu la inceput de cale si caut informatii.De la buneii mei am obtinut 3ha de pamint si vreau sa plantez si eu nuci.Tatal meu a fost un agricultor super dar nam reusit sa obtin secretele lui si ajutor asa ca sper la ajutor din partea voastra (proiecte nerambursate,export,crestere si ingrijire tot tot)VAMULTUMESC ANTICIPAT!

    RăspundețiȘtergere
  49. La ce pret ati achizitionat nucii de la Statiunea din Geoagiu? Care este distanta la care ati plantat d-voastra pe rand si intre randuri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre 12 lei-17 lei au fost preturile. In general am luat medii. Nici mari nici mici. Pe la 14-15 lei. Erau odata si mici mici la 4 lei( 50-60 cm). Am luat cativa si din aia si i-am plantat in gradina sa-i am pt inlocuiri la toamna.
      Am lasat 8m pe rand si 10m intre randuri.

      Ștergere
  50. Buna ziua am urmarit comentariile dv si vad ca sinteti multi interesati de formarea de noi livezi de nuci ,ma intreb daca ptr mine care nu sint asa de pusa la punct cu agricultura dar care acum am in jur la 2,5 ha de teren care sta degeaba si imi tot bat capul cu ce sa incep sa plantez ar putea fi o solutie plantarea nucilor?ma refer ptr incepatori este usor de invatat intretinerile si tot ce urmeaza .Astept niste sfaturi sincere .MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  51. Folia care o folositi este folie normala de culoare inchisa sau ceva special?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E folia tip agrotextil, semipermeabila, arata cam ca si sacii de rafie.

      Ștergere
  52. Va rog sa-mi spuneti care sunt conditiile apriori cerute unui solicitant pentru finantarea unei livezi de nuci prin Masura 121 din PNDR, dat fiind terenul > 2ha, plasat in zona Lehliu Calarasi, CARE ARE DEJA NUCI PE EL;
    Ma intereseaza:
    -intensitatea sprijinului european-SUMA MAX CE SE POATE OBTINE !
    -ce se cere aplicantului , care indeplineste conditiile: 52 ani, patron firma Bucuresti +PROPRIETAR TEREN LEHLIU, in termeni de cofinantate in bani si/sau natura.
    Cu stima, TUDOR

    RăspundețiȘtergere
  53. Detin 1 ha teren, doresc sa plantez nuci ma puteti ajuta cu informatii despre puieti de unde sa ii cumpar si in ce perioada sa ii plantez... multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toamna, oct-noiembrie, statiunile de cercetare specializate in nuc, Tg Jiu, Iasi, Geoagiu, si Rm. Valcea. Sau nuci altoiti frantuzesti, unguresti etc.
      Depinde ce doriti.
      La Varnitza am luat de la Geoagiu, soiul Sibisel 44 nuci selectionati, nealtoiti. Pana acum par ok.

      Ștergere
  54. As dori sa ma ajute cineva cu o intrebare.daca tai ramurile nu se ciumeaza nucile asta o stiu din batrani ce credeti?

    RăspundețiȘtergere
  55. buna ziua adrian sunt de la bistrita as dori in aceasta toamna sa plantez cca 1 ha de nuci am gasit puieti din soiul miroslava daca stie cineva ceva despre acest soi?

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna seara. De cate ori trebuie stropiti nucii/an? In ce perioada? Multumesc..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. toamna -iarna dupa caderea frunzelor sol cupru 1,5-2%
      primavara la aparitia mugurilor CU 0,5%
      primavara la aparitia frunzulitelor cupru 0,5%+ingrasamant foliar
      dupa 10 zile cupru+ingrasamant foliar
      vara dupa fiecare ploaie -cupru 0,5%

      Ștergere
  57. Multumesc mult. Efectuati si taieri la ei? Daca da, in ce perioada si cum procedati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt mai multe detalii despre taieri aici pe blog in articolul despre formarea coroanei la nuc, stropiri si paulownia la marginea livezii

      Ștergere
  58. Buna seara! am plantat mai multi nuci saptamana trecuta, chiar inainte de a se face frig. Aveti cumva idee daca sunt indeajuns de rezistenti incat sa se mai prinda dupa ce afara temperatura a coborat destul de mult, poate chiar cu minus? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt ok. asta e perioada de plantare.ei sunt acum in repaos vegetativ. asa ca nu le dauneaza putin frig.de la -25 de grade in jos s-ar putea sa ingehete partial(varful), dar sa speram ca n-o sa avem iarna asa de grea anul asta

      Ștergere
  59. am si eu 1000m/2 in apropiere de casa si doresc sa pun nuci. bine ca ma si alte locuri mult mai indepartate dar acolo vin animale salbatice si nu vreau sa ma risc. stau intr-o zona de munte mai exact in Prahova/ Berte. Ce nuci ma sfatuiti sa cumpar? multumes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca cunoasteti pe cineva care vinde, dar vreau un soi bun. acesta este nr. de tel. 0727876711. cei din Varnita ce soi aveti plantat? eu a-s vrea unul din accestea 4 soiuri din Franta Franquete, Lara, Fernor, Chandler, . cei cu experienta i-mi puteti da un sfat?

      Ștergere
    2. La Varnita am pus nuci nealtoiti Sibisel 44 de la Geoagiu. Pe langa casa merita sa incercati niste nuci altoiti, cred ca gasiti si pe net asa ceva.

      Ștergere
  60. ma gandeam sa pun Chandler in toamna asta sa vedem cum se comporta , iau 10 buc. si daca e la anul incerc cu mai mulri. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  61. am gasit la cineva din ploiesti sper sa nu fie teapa ca e 55 lei pomul

    RăspundețiȘtergere
  62. puteti va rog sa-mi spuneti daca merg plantate in zona de cinpie nucile dar pînza freatica este foarte sus 1m

    RăspundețiȘtergere
  63. Buna seara
    A m pamant in zona de campie si pe 2 ha am vrea sa plantam nuci.Am facut analiza pamantului si a reiesit ca e bun pentru nuc.Am vrea sa cumparam puieti altoiti dar nu ne putem hotari spre ce statiune de cercetare sa ne indreptam.Ce ne sfatuiti ?

    RăspundețiȘtergere
  64. Va salut. As avea o intrebare. Am cumparat niste nuci altoiti de la Rm. Valcea pe care intentionez sa-i plantez in gradina la matusa mea deoarece nu am momentan terenul meu. Cat timp dupa ce i-am plantat ii mai pot muta intr-o alta locatie in eventualitatea in care reusesc sa imi cumpar teren propriu si care sunt riscurile? Am uitat sa intreb la Centrul de Cercetari? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca pana in anul 3 merg replantati, adica daca acum au 2 ani anul viitor se pot muta. depinde si cum cresc, daca nu cresc f mult poate merg si mai tarziu mutati

      Ștergere
    2. Va multumesc frumos! Sarbatori fericite si un An nou plin de impliniri!

      Ștergere
    3. Riscurile sunt destul de mari.
      Nucul la varste de peste 3 ani are o dezvoltare destul de solida, ori in momentul in care il veti scoate acestuia i se vor distruge cea mai mare parte a radacinilor, inclusiv pivotanta care intre timp abia s-a refacut.
      Riscati uscarea nucilor.

      Ștergere
  65. Saulut! sunt din sudul Romaniei,mai exact judetul Giurgiu si vreau sa infiintez o livada de nuc pe 2 ha.M-ar interesa si pe mine daca soiul frantuzesc Lara e potrivit pentru zona in care ma aflu avand in vedere ca tipul solului este cernoziom,zona este cam secetoasa dar ma gandesc la un sistem de irigatii.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  66. Va rog frumos sa-mi spuneti daca ma pot pacali in achizitionarea puietilor de nuci in cazul in care nu apelez la o Statiune de cercetare.Am gasit o adresa in orasul Zalau.Ei vand puieti de nuci,2 soiuri Franquete si Milota 10(an 2 sau 3)cu garantie.Se ofera sa-i planteze chiar ei.D-voastra ce ati face? Nu-mi pot permite sa pierd bani.Suntem foarte optimisti dar........D-na Anamaria Suciu care este parerea D-VOASTRA? La multi ani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parerea mea e destul de simpla. legal, nu se ofera garantie la pomi ca nu sunt televizor. legal se ofera un cerificat de calitate si conformitate insotit de un buletin de analiza facut de o autoritate romana de control. vedeti cum arata acest certificat in ultimul articol de pe blog, din luna decembrie.

      sa spui ca oferi '' garantie" la puietii de nuc e cam cum spun cei ce vand pui de caini "100% boxer, lup etc" cu " certificat de calitate" acel certificat e o minciuna de fapt. puii de rasa au pedigree emis de asociatia chinologica romana, nu ,,certificat de calitate,, facut probabil pe calculator.
      nu traim intr-o lume perfecta in care cuvantul sa fie cuvant.
      mai bine sa fim suspiciosi decat luati de fraieri cred. asa ca intrebati la zalau, milotai 10 sunt maghiari, fraquette sunt francezi. cum au ajuns acesti pomisori la firma x din zalau. au acte de import? buletin de analiza au? cine l-a emis? sunati la cei ce l-au emis, e timp pana la primavara va puteti informa. vreti sa luati mai multi pomi ma gandesc. informati-va bine ca asta nu costa nimic.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Doamna Suciu, certificarea de soi, cu certificat albastru - GARANTEAZA originea pura atat pentru portaltoi cat si pentru altoi, iar certificatul fitosanitar garanteaza ca pomii nu au anumite boli.
      Certificatul albastru este certificat recunoscut european.
      E normal ca este eliberat de o autoritate romana fiind comercializat si produs in Romania.
      Problema se pune pentru pomii adusi din afara pentru ca acolo apar unele indoieli.
      Dealtfel si la cei de la noi, pentru ca de multe ori in spatele unei certificari de 200 de pomi se comercializeaza de 10 ori cate 200 sau mai mult, toti insa cu certificare falsa (ca la romani) !!!
      Dar asta se intampla si afara.
      Problema tampita este alta.
      Nucii pentru portaltoi, obtinuti franc (din samanta) - AU NEVOIE DE CERTIFICAT ALBASTRU ceea ce mi se pare o utopie.
      Inteleg sa se faca certificarea pentru ce este adus din afara, dar pentru ce este produs din samanta de pe teritoriul Romaniei este deja un portaltoi aclimatizat atat ca sol cat si ca mediu atmosferic.

      Ștergere
  67. LA MULTI ANI!
    ps: ceva informatii despre reconversia pomicola sau fonduri pt. 2014

    RăspundețiȘtergere
  68. In Romania datorita schimbarilor climatice plantatiile de nuc au devenit extrem de riscante. Cunosc multi investitori care au cheltuit bani 7-10 ani la rand pentru hectare intregi, ca intr-un final sa li se usuce pomii si sa se umple de boala care le crapa coaja si le mananca frunzele si florile inainte de rodire. Nucul in Romania nu mai este o afacere, mai ales ca din China se aduc cantitati industriale si la jumatate de pret fata de produsul romanesc. Sfatul meu de inginer agronom este sa folositi pamantul la altceva, sunt alte culturi din care se pot obtine bani si nu trebuie sa asteptati 10 ani pana la maturizare. Mai bine puneti grau si il dati la export. Iesiti mai bine, asta daca detineti peste 10 hectare de pamant. Vaso Kjoba, crescator de capuse africane, Sibiu. Tel 0722291994

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gresiti domnule.
      Schimbari climatice in Romania se produc de secole, iar nucul s-a adaptat la aceste conditii.
      Acei "INVESTITORI" de care vorbiti, carora li s-au uscal livezile, AU CREZUT CA SUNT SAMECHERI CIUMPARAND PUIET DE NUC DIN FRANTA, UNGARIA, ITALIA SAU CHINA !
      Riscul, urechea plecata unde nu trebuie, lipsa de cunostinte - i-a condus in mod fatal si inavitabil catre acea pierdere !

      Faptul ca s-au crezut mari sunoscatori, aducand si plantand in Romania puieti de nuc altoiti pe portaltoi proveniti din tari cu compozitia solului diferita fata de cea din Romania, cu niveluri de umiditate diferite, cu perioade de clima diferita, au facut ca de fapt cel care a cedat din prima - sa fie chiar portaltoiul.
      Deasemenea, au facut marea greseala pe care o fac oamenii de afaceri, anume de a se3 orienta in afacerea lor dupa cel mai roditor soi, fara sa gandeasca la faptul ca, acele soiuri - chiar altoite de aceasta data pe portaltoi local - NU vor rewzista la clima din Romanai, atat ca nivel al ploilor, ca regim al temperaturilor de vara si mai ales de iarna, luaind in calcul acea inselatoare temperatura medie anuala a zonei - care este del mai tampit indicator pentru pomi.
      DECI - portaltoi neaclimatizat (aceasta se face in decurs se minim 40-50 de aniu si nu in 5-10 ani cum fals pretind unii) si altoi din soiuri provenite din alte zone, nerezistente la conditiile de clima din Romania.
      Cat despre afacerea cu graul...., hai sa fim seriosi.
      Investitia in livezi de nuc sunt investitii pe 35-50 de ani, nu o investitie anuala ca la grau.

      Iar cand este vorba despre investitii - CAT DAI - ATAT FACE !
      Sau, este rau cand te zgarcesti la tarate....

      Ștergere
  69. Dl MarianL dvs ce soi de nuc recomandati pt Romania?

    RăspundețiȘtergere
  70. am plantat si eu 20 de nuci autohtoni , au acum 7 ani si unul a facut o nuca , dar ingrijorator , e un fenomen ciudat : in citeva locuri pe tulpina si chiar ramuri apare cite o umflatura care dupa un timp parca face explozie . a aparut fenomenul si la un ciresi plantat mai tirziu cu 3 ani decit nucii . poate sti cineva despre ce e vorba ....

    RăspundețiȘtergere
  71. Buna Victor,n-as vrea sa te sperii dar umflaturile de care vorbesti apar si la vita-de-vie iar la 2-3 ani dupa aceea se usuca! Sa speram ca nu si in cazul copacilor mari! Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  72. As dori sa stiu cat costa sa infiintezi un hectar de nuc si care sunt lucrarile de inceput. multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  73. As dori sa stiu cat costa si infiintez un hectar de nuc in zona suceava si ce specie de nuc as putea planta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nucii costa in jur de 1500 lei cei nealtoiti sau cca 800 euro cei altoiti, si lucrarile, depinde ce e de facut, daca terenul a mai fost lucrat in anii trecuti, se fac doar gropile, care ar fi poate 1000 de lei, cu excavator. La manopera de plantare, se pot lua in considerare cam 20-30 nuci/ zi/ 2 oameni. Cam asta ar fi pt inceput. Trebuie si proiect pentru infiintarea livezii, si ala costa cca 50 euro/ha.
      Pt Suceava, puteti suna la Statiunea de Cercetare Pomicola Iasi, care se ocupa de nuc.
      Succese!

      Ștergere
  74. Buna seara! Cate grame de zeama bordeleza/litru de apa trebuie sa pun pentru nuci in aceasta perioada.? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte de a incepe sa se umfle mugurii, se pune 1 plic de 50 g in 2,5 -3 litri apa(concentratie 2%). Stropirea din repausul vegetativ am citit ca ar fi cea mai importanta.
      Daca au inceput sa se umfle mugurii, se pune 1 plic in 10 litri apa(concentratie 0,5%)

      Ștergere
  75. Am cumparat un pliculet de 50 grame pe care scrie Zeama Bordeleza 20%..Cu cati litri de apa pot prepara acest plic? Pe el nu mai scrie altceva referitor la preparare/concentratii. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  76. Am riscat investind intr-o livada cu nuci (europeni),probabil nici selectionati, achizitionati de la un domn din Curtea de Arges, pe care i-am plantat intr-un sistem sugerat de acesta de 4x8, printre care am intercalat aluni de padure, in toamna 2014. Doresc sa fac chiar un sistem de irigare prin picurare char in aceasta primavara, dar nu stiu mare lucru despre modul de crestere si intretinere a nucului si alunului. Care dintre d-vstra sunteti atat de expert incat sa ma indrumati sau sa-mi indicati unde pot obtine informatii mai detaliate privind modul de intretinere, incepand cu plantarea pana in perioada de obtinere a fructului. Multam frumos! vval_and@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  77. Buna ziua!
    Va pot ajuta sa obtineti fonduri europene nerambursabile pentru orice fel de cultura.
    Ma puteti contacta la 0766243855 sau pe pagina de facebook Ecofin Group Benefit.

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna dimineata,
    As vrea si eu sa infiintez o livada de nuci pe o suprafata de 1/2 hectare , mai precis in gradina , sunt tanara pensionara si am mostenit o casa cu gradina de o jumatate de hectar, as avea nevoie de sfaturi va rog...........toata viata am stat la boirou(contabila) si vreau ajutor!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  79. Buna ziua,am plantat niste nuci an noiembrie, de anul 2 sau 3 nustiu sigur,dar analti de 1,60m an aceasta primavara au facut doar niste mugurasi de 4,5,6 cm nici o frunza stiu ca sau prins ,dar de ce nau facut Frunze ???datimi un sfat va rog frumos si va multumesc foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  80. daca n-au frunze pana acum e o problema. s-ar putea sa fi fost plantati prea adanc. am patit si eu cu unii care au fost plantati mai jos decat au fost ei in pepiniera. intra mult mai tarziu in vegetatie.
    posibil asta sa fie problema.

    RăspundețiȘtergere
  81. As vrea sa infiintez o livada de nuci pe o suprafata de 6000mp in gradina mostenita de la parinti.Va rog ajutati-ma, i ndrumati-ma care stiti , cum sa fac caci eu sunt tanara pensionara si nu stiu nimic de agricultira

    RăspundețiȘtergere
  82. buna sunt din jud.suceava as vrea sa infiintez o livada de nuci dar nu stiu de unde se pot cumpara si care ar fi mai buni sa rodeasca mai repede

    RăspundețiȘtergere
  83. Bună ziua sunt din Gorj am și eu o întrebare legata de soiu de nuc miroslava merita sa fie plantat, și va mulțumesc pentru răspunsul dvs.

    RăspundețiȘtergere
  84. LA MULTE NUCI,tuturor,Mosul

    RăspundețiȘtergere
  85. Buna , as dori sa accesez fonduri europene cu plantatie de nuc in Bihor , dar nu gasesc nici unde persoane/firme care sa vanda cu certificat albastru ?.. imi puteti recomanda pe cineva ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunati la statiunea de cercetare pomicola geoagiu ei sigur stiu.

      Ștergere
  86. Buna ziua, as dori sa incep un proiect cu o livada de nuci in jud. Arad. As vrea sa stiu ce zona e mai buna pentru nuc, cea de deal sau cea de campie?

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna seara,doresc sa infintez o livada de nuci in baragan mai precis in Ialomita pentru inceput pe o suprafata de 3-5 ha,as dori sastiu daca zona este optima pt cultura de nuc si ce soi este recomandat pentru acesta zona si tot odata as fi interesat sa stiu de unde de pot sa procur pueti.Daca cineva poate sa-mi dea sfaturi le sunt recunoscator. tel 0745 070 927

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna seara,doresc sa infintez o livada de nuci in baragan mai precis in Ialomita pentru inceput pe o suprafata de 3-5 ha,as dori sastiu daca zona este optima pt cultura de nuc si ce soi este recomandat pentru acesta zona si tot odata as fi interesat sa stiu de unde de pot sa procur pueti.Daca cineva poate sa-mi dea sfaturi le sunt recunoscator. tel 0745 070 927

    RăspundețiȘtergere
  89. Buna ziua
    As vrea sa infiintez o plantatie de nuci pe 5 ha in jud Braila cu fonduri europene .
    Terenul il am ma puteti ajuta cu sfaturi referitoare la organizare,costuri,soiuri de nuci,utilaje , boli etc.
    Va multumesc!
    sorinso1985@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  90. Buna ziua
    As vrea sa infiintez o plantatie de nuci pe 5 ha in jud Braila cu fonduri europene .
    Terenul il am ma puteti ajuta cu sfaturi referitoare la organizare,costuri,soiuri de nuci,utilaje , boli etc.
    Va multumesc!
    sorinso1985@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  91. Buna ziua
    am si eu o livada de nuci pe 2 ha,soiul susita plantati la 10/10
    as dori sa va intreb daca as putea planta si aluni printre randurile de nuci .
    va multumesc
    bogdan_tancau@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se pot planta normal dar nu stiu durata de viata la alun, pt ca in 10 ani nucii vor fi destul de mari si vor umbri alunii(sau cel putin asa speram, sa fie mari:)

      Ștergere
  92. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  93. Buna seara,
    Sunt din Timis,si la toamna urmeaza sa plantez pe o suprafata de 1Ha,60 buc nuci din soiul Fernor si Chandler.
    Lucrarile de amenajare sunt aproape terminate,urmand sa mai fac pichetarea si gropile pentru plantat.
    Sunt foarte curios cum vor decurge lucrurile. Sper sa-mi fie cu noroc.
    Daca mai e cineva care a plantat aceste soiuri,as fi bucuros sa-mi impartaseasca cateva impresii.

    RăspundețiȘtergere
  94. Buna - am plantat si eu in urma cu 2 ani 4 ha cu nuc altoit pe care lam cumparat din serbia - Seinovo - constat ca nu prea gasesc informatii despre acest nuc care e un soi bulgaresc se pare - as ruga daca cineva stie ceva sami spuna cite ceva

    RăspundețiȘtergere
  95. V-ați plătit BILLS-urile necesare? Ai nevoie de bani? Vrei o modalitate mai bună de a-ți transforma propria viață? Numele meu Walton Ford. Sunt aici să vă împărtășesc despre domnul MORGAN WEBB noi sisteme de a face pe alții bogați cu nu mai puțin de două până la trei zile.Am fost în căutare de o oportunitate de locuri de muncă pe internet, atunci când am venit peste ajutorul său pe un blog-uri pe care am fost pe , Vorbind despre cum poate ajuta cei nevoiași cu o BLANK ATM CARD programată. Am crezut că a fost o înșelătorie sau un comportament normal, dar nu am avut niciodată de ales decât să îl contactez pentru că aveam serios nevoie de Finanțe pentru afaceri. Pe CARD, și nu mai puțin de un minut el răspunde și îmi dă informațiile necesare despre cum să obțin cartea. Prietenii mei, astăzi sunt un om dulce fericit, cu o afacere bună și o familie fericită. Vă încredințez să nu trăiți prin ignoranță. Încercați și obțineți astăzi un card ATM (MR MORGAN WEBB) și să fiți printre cei norocoși care beneficiază de acest card. Acest card ATM este capabil să hackeze în orice mașină ATM oriunde în lume. Mi-a schimbat cu adevărat viața și acum pot spune că sunt bogat pentru că sunt o mărturie vie. Cu atât mai puțini bani pe care le primesc într-o zi cu această carte sunt de 3.000 de dolari. Toți banii acum și apoi continuă să-mi pompez contul. Deși este ilegal, nu există riscul de a fi prins, deoarece este programat astfel încât să nu poată urmări, dar are și o tehnică care face imposibilă detectarea de către CCTV. Vă îndemn să-l contactați pe BLANK ATM CARD. Pentru detalii despre cum să obțineți azi dvs., hackerii de e-mail: morganwebbhack@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  96. Buna ziua. Am in teren de aproximativ 5,5 ha traversat de un parau, ce analize de sol ar fi necesare pentru infiintarea unei livezi de nuc. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  97. Buna ziua. Am in teren de aproximativ 5,5 ha traversat de un parau, ce analize de sol ar fi necesare pentru infiintarea unei livezi de nuc. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. studiu pedologic din regiunea, jduetul udne sunteti. Terenul ar fi bine sa fie agricol nu faneata sau pasune unde trebuie facuta conversia si e complicat

      Ștergere
  98. Buna Ana Maria. Ne poti da o parere actualmente despre acest soi? Ești multumita de evolutia sa?

    RăspundețiȘtergere
  99. Buna Ana Maria sunt din judetul Satu Mare si am plantat in anul 2014 primavara 2 ha de nuc milotai 10 altoitii adusi din Ungaria !!! Pana acum totul este ok am avut putine probleme cu seceta !!!! Si in momentul irigari mai intensive cu porci mistretii !!! Ce stii despre acest soi ??? Anul trecut toti nuci au avut una sau doua nuci !!!

    RăspundețiȘtergere
  100. Am un nuc de 10 ani ,anul trecut a facut cca. 50 buc. nuci.
    Anul acesta sunt ramuri cu frunze dar si ramuri fara nici o frunza !
    Ce pot sa fac ,pentru al salva ?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  101. Personal, nu recomand nimanui soiuri straine precum Chandler, Fernor...am incercat cu 12 pomi, 8 Chandler si 4 Fernette. NU CRESC ! Am pus 11 nuci soiul Miroslava, uaaa, au crescut intr-un an mai mult decat cei straini in 2 ani. Am avut probleme si cu inghetul cu soiurile straine, sunt foarte sensibili.

    RăspundețiȘtergere