Do what you like, like what you do.

luni, 15 iunie 2015

Primele nuci la Varnita

Anul asta s-a spart gheata la Varnita. Au aparut primele nuci :). Sunt foarte putine, eu am vazut doar 3 pe un pom, sotul a spus ca a vazut inca 2 pomi cu cate o nuca, dar eu sunt foarte multumita si asa.

Primii nuci au fost plantati in primavara 2012. Urmatorii nuci in toamna 2012, apoi toamna 2013. Unii din cei ce au deja 3 ani de la plantare au spart gheata anul acesta si ne-au facut o bucurie sa vedem primele nuci la noi in livada. Stiu ca sunt foarte putine nuci, dar la anul vor fi mai multe.

Prima nuca la Varnita
 O problema care a aparut anul asta, si care poate fi eliminata sau prevenita usor, am gasit nuci rosi de iepuri(noi credem ca sunt iepuri dar pot fi si caprioare).
Nuc cu coaja roasa de iepuri
Nuc ros si rupt de iepuri
Pagubele nu sunt foarte mari dar totusi e aiurea de tot sa vezi asa ceva. Solutia pentru protejarea pomilor pe care am ales-o a fost incercuirea tulpinii cu plasa rabitz. 2 suluri de 50 m au ajuns pentru cca 700 de nuci.

Plasa rabitz pentru protectia tulpinii de nuc

 
Tulpina nuc cu protectie plasa

Montajul plasei ne-a luat 3 zile, pentru cca 700 de pomi. Plasa am cumparat-o cu 130 de lei sulul de 50 de m (am avut nevoie de 2 suluri). Sunt si alte solutii de protectie, sper sa fie suficienta asta si sa nu mai avem alte probleme macar anul asta si anul viitor, pentru ca oricum plasa rugineste in cca ani si va trebui probabil inlocuita.

Urmatoarele poze vor fi de la cosit.



joi, 4 iunie 2015

Puieti de nuci pecan

Am vrut sa fac un experiment, sa vad daca se pot cultiva in Romania nucile pecan. Asa ca am luat de la Kaufland 5 nuci pecan care m-au costat cam 1 leu(35 de lei / kg).

Le-am pus in apa calduta 24 de ore.

Nuci pecan la germinat
Dupa 1 zi, le-am scos din apa, si asa ude le-am pus intr-o punga in baie. Timp de 2-3 saptamani, le-am scos din cand in cand din punga, le-am spalat la robinet si le-am pus tot ude inapoi in punga lor.
Am crezut ca nu vor mai germina, am si uitat de ele, dar, surpriza : prima nuca a incoltit.
Nuca pecan incoltita

Am semanat cele 5 nuci in pamant, iar peste cca o luna, au rasarit 3 puieti de nuc pecan. Sunt sigura ca sunt nuci pecan, pentru ca am dezgropat radacina  sa vad nuca din care au rasarit.
Pui de nuc pecan
In concluzie, nu stiu daca acesti puieti chiar vor produce nuci pecan in Romania, dar vom vedea. 
E un mic experiment simplu si ieftin pe care il puteti incerca si voi.
Si o veste buna pentru cei ce au urmarit blogul de la inceput, la Varnitza au aparut deja primele nuci.  :). Nu am inca poze, ca nu am avut aparat foto la ultimele 2 ,,ture", dar promit si poze cat mai curand.