Do what you like, like what you do.

sâmbătă, 10 mai 2014

Despre formarea coroanei la nuc, stropiri si paulownia la marginea livezii

             Sunt mai multe metode de a forma coroana la nuci.  Din toate discutiile pe care le-am avut cu specialisti si din ceea ce am citit, au rezultat 2 idei principale:
1. Nucul nu se taie, mugurul principal e foarte puternic, ii facem doar rau daca scurtam axul principal. Trebuie lasat sa creasca liber, el va forma lastari in mod natural pe trunchi si astfel isi va forma aproape singur coroana.
2. Daca trunchiul nucului nu este scurtat la 1,2-1,3 m, el va intra foarte tarziu pe rod, pentru fiecare 10 cm in plus la inaltimea trunchiului, se adauga cate un an pana la intrarea pe rod.
              Pentru livada de la Varnita, am ales in mare metoda a 2-a de formare a coroanei, dupa recomandarea d-lui inginer de la Statiunea Pomicola Geoagiu, de unde au fost luati puietii.Totusi, pe unii pomi, care mi s-au parut mai firavi, i-am lasat sa creasca liberi.

                 Nu toti puietii cumparati au avut deja inaltimea minima de 1,2m.Ca pomisorii sa ajunga la inaltimea de 1,2-1,3 m minim sunt mai multe metode.Le-am aplicat pe toate, in functie de cum am crezut ca e mai bine pentru fiecare pom in parte.
Nuc , inainte de eliminarea lastarilor de pe trunchi
1. Daca din mugurele principal(cel din varf)a inceput sa creasca in sus trunchiul, cu frunze bine dezvoltate, am eliminat toti lastarii de pe trunchi, nucul creste astfel doar in inaltime.Se pot si ciupi varfurile lastarilor formati primavara, urmand a se elimina in luna august(am aplicat si asta la unii pomi).
Dupa eliminarea lastarilor.
2.In cazul in care mugurele principal nu porneste in vegetatie, sau pornete foarte slab, se alege un lastar mai viguros, chiar daca e situat la baza trunchiului, si se taie oblic trunchiul la cca 2 mm deasupra lastarului.
Cativa nuci plantati in gradina acasa, vor fi folositi la inlocuiri.Chiar daca trunchiul a fost taiat la cca 10 cm de sol, pana in 10 mai a ajuns deja la cca 40 cm.Spre doesebire de Varnita, aici chiar pot sa-i ud:).
             In afara de taieri, in primii ani sunt foarte importante si stropirile. Fara stropiri nu stiu daca se poate infiinta o livada de nuc, puietii sunt foarte sensibili la bacterioza si antractoza in primii ani de viata.Mi-au  murit cca 40 de puieti intr-o saptamana de vara cand am amanat stropirea dupa o ploaie mare.
Ca fungicid folosesc in prezent Champ, pentru ca contine 50% cupru, si il amestec cu un ingrasamant foliar bio Bionat.Poate sunt si alte produse mai bune, dar astea par destul de eficiente.Mai intai se pune Champ-ul in apa, si apoi solutia Bionat, altfel am observat ca nu se dizolva cuprul.
             Nu folosesc inca nici un fungicid, desi poate ar trebui, intr-un an am avut un atac destul de puternic al paianjenului rosu, anul asta au aparut omizi care mananca din frunzele de nuc(sunt niste omizi negre, pe care le  adun cu mana cand le vad).
Plicul de Champ 4 lei, ajunge la 10-20l apa, cam 2 plicuri la aprox 700 pomi la o stropire,Bionatul e 5 lei sticluta de 100 ml,ajunge pentru 15 l de apa, costurile sunt deci minime.

             Pentru cei interesati de paulownia, care e arborele cu cea mai rapida crestere din lume, si in plus face niste flori enorme, care sunt bune si pentru albine,am reluat ideea esuata anul trecut(din motivul, mi-a mancat cainele plantutele de paulownia). Deocamdata nu stiu daca se pot adapta la Varnita acesti pomi, i-am plantat la marginea livezii la 4 m unul de altul, in ghivece de carton biodegradabile, am avut aproximativ 100 de plante.


Paulownia, inainte si dupa plantare, poza a doua a fost facuta la o saptamana dupa cea cu paulownia in ladita.

               In curand aventuri la cosit, ne-am luat tractor, si acum asteptam sa apara si o tocatoare pe care am comandat-o.Spun ,,ne-am luat'' si nu mai spun ,,mi-am luat,, pentru ca de curand I got married, asa ca de acum voi vorbi numai la plural, ceea ce e ok din moment ce a aparut cineva care  ma si  ajuta:),